LOPTA JE U NAŠEM DVORIŠTU: Život mora da se vraća u normalu, od ponašanja građana sve zavisi!

Autor: Republika

Vesti

29.04.2020

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gostujući na RTS-u, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da se život vraća u normalu, ali da je sada velika odgovornost na pojedincima koji će svojim ponašanjem odrediti razvoj situacije vezane za širenje koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Situacija je bolja, broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ne prelazi 5 odsto i to je dobro, međutim, još uvek ne sme da dođe do naglog opuštanja stanovništva.

- Svi ti indikatori nas ohrabruju, ali uz napomenu da virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji tako da i dalje moramo da budemo oprezni - rekla je dr Kisić Tepavčević.

- Imali smo određena iskakanja u pojedinim delovima naše zemlje, pre svega u institucijama. Naravno, da je to nešto što nas brine, ali smo brzo reagovali i situacija je pod kontrolom

- Za ova 4 meseca kojiko nam je na globalnom njihovu poznat ovaj virus i mi smo mnogo toga naučili o njemu. Pre svega znamo kako se on prenosi, dakle direktnom kontaminacijom predmeta - objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ljudi u Srbiji umiru od kardiovaskularnih i malignih bolesti mnogo više nego od kovida 19, ali mi danas pričamo samo o koroni, nagovestila je doktorka.

Kako da se ponašamo u zatvorenim prostorima?

- Sada je lopta u našem dvorištu, sada od svakoga od nas zavisi hoće li se sprečiti zaraza. Što se tiče rada, biće preporuka, to svakako. Evo, recimo, za teretane je preporuka da nema upotrebe klimatizacije - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Bez klimatizacije moraće da funkcioniše i gradski saobraćaj, doktorka preporučuje da prozori na autobusima budu otvoreni, da se vodi računa o distanci i da se nose zaštitne maske.

- Maske se koriste u zatvorenim prostorima, kao što je gradski prevoz. Tada maske i te kako imaju smisla, ali na otvorenom nema potrebe da se nose maske - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading