(VIDEO) Presek stanja: U Srbiji koronavirusom ukupno zaraženo 8.042 ljudi, preminulo 156! Pregurali smo prvi udar virusa!

Autor:

Vesti

26.04.2020

13:15 >> 14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu održana je u Palati Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

Na konferenciji su izneti najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

U Republici Srbiji su do 15 časova 26. aprila 2020. godine registrovana ukupno 8.042 potvrđena slučaja KOVID-19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 4.365 osoba od kojih su 263 pozitivne, saopštio je dr Predrag Kon.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 63.303 osobe koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Hospitalizovane su 3.044 osobe, dok je na respiratoru je trenutno 85 pacijenata. Izlečena su 1.182 obolela pacijenta. U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba, dve osobe muškog i tri ženskog pola. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 156.

Ministar Nedimović je na početku naveo nove mere koje je Vlada preduzela, a u vezi sa koronavirusom.

Ima li među preminulima korisnika domova za stare?

Juče je bilo 4 iz gerontološkog centra, a danas je od 5 preminulih dvoje iz domova. - kaže dr Kon.

Podaci za decu zaraženu koronom

Jučerašnji podatak je da je lečeno 88 dece. Deca imaju lakšu bolest, što je srećna okolnost. Trenutno 1/4 kapaciteta KBC Dragiše Mišović zauzimaju deca sa majkom - navodi on.

Nije sramota imati simptome

- Problem je što ukoliko dođe do zaraze, tretira se kao sramota, a to zadržava ljude da prijave... Krenu prozivke "zašto se to desilo"... Čim se lekarima prijavi, preduzimaju se odmah mere i tako se sprečava prenošenje. Ukoliko neko ima simptome, bitno je ne čekati ni časa - apeluje dr Kon.

Šta znači živeti sa koronom?

- Neminovno je da moramo da živimo i radimo. Da obezbedimo život sa tim virusom, funkcionisanje zdravstvenog sistema i ekonomije... To su činjenice. S druge strane, tu podrazumevam i sve ostalo iz dosadašnjeg života, ne samo posao. Ovaj virus nema nameru da nas napusti, ono sa čim raspolažemo je sve što imamo u ovom trenutku. Prvi udar smo pregurali, ali sada moramo merama distanciranja da obezbedimo što manje prenošenje virusa. Kako će se prenositi tokom leta, tek ćemo videti - kaže Predrag Kon.

Što se tiče puštanja u rad teretana i frizerskih salona, doktor Kon objašnjava da bi jedina druga opcija bilo da oni prestanu sa svojim poslom. Oni će raditi, ali uz određene mere koje podrazumevaju da će se raditi isključivo na zakazivanje, jedna osoba na 10 kvadratnih metara u prostoriji, kao i obavezna dezinfekcija nakon svakog klijenta.

Socijalna distanca ostvarljivija na selu

- Zbog tradicije, načina življenja - arhitekture naših sela, socijalnu distancu je lakše ostvariti na selima nego urbanim sredinama - kaže ministar Nedimović objašnjavajući razliku u broju zaraženih na selima i gradovima.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Branislav Nedimović

Podaci iz sveta kontradiktorni

- Mi smo na kraju ovog talasa, a istovremeno na početku pandemije. Koliko god je teško shvatiti, znaćemo koliki nam je imunitet tek kad završimo testiranje. Iz sveta stižu potpuno kontradiktorni podaci. Neki izjavljuju da je prokuženost velika i da su imuni, a drugi da je mala. Što se nas tiče, znaćemo posle istraživanja - objašnjava dr Kon.

Mere zaštite u zatvorima

- Pri zatvorima postoje bolnice i oni postupaju jednako kao ostali. Ako imaju sumnje na kovid, te ljude testiraju u nadležnim ambulantama.

Na pitanje ima li zaraženih u zatvoru Zabela, dr Kon kaže da nema informaciju.

Otvaranje vrtića

- Lekarski tim misli da vrtiće i škole ne bi trebalo otvoriti pre 1. juna - kaže Kon.

Kontrola mera

- Inspekcijski organi će raditi svoj posao.  Samo potpuno neodgovorno lice posle svega ovoga može nepoštovati mere - ističe doktor i dodaje - Naše stanovništvo je trenutno vrlo osetljivo. Vraćamo se u život, ali sa mnogo više znanja i možemo samo da se nadamo da će se svi pridržavati mera. Nadam se da se nećemo vraćati na vanredno stanje, ali vanredne mere će i dalje biti na snazi. Biće takvih mera, pogotovo u zatvorenom prostoru.

Drugi talas zaraze

- Čuo sam i od prof Zorana Radovanovića da je moguć drugi talas i na leto ili pred leto, ako ne budemo poštovali mere. Moram da kažem da je to tačno, ali se nadam da se neće desiti kaže dr Kon i dodaje svoje mišljenje na osnovu iskustva - Moje iskustvo sa gripom je da će se to desiti u novembru, ali to su samo utisci i pretpostavke. Više ćemo znati nakon ispitivanja.

Doktor je naveo da smo bili "uspavani" dok se sve ovo dešavalo u Kini, međutim da smo reagovali na vreme.

- Uspavani jesmo bili, ali smo se probudili na vreme - zaključuje doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading