Vesić: Situacija je bolja, najveći deo zasluga ide građanima

Autor: Republika

Vesti

26.04.2020

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi nivoi vlasti u zemlji podržavaju i sprovode preporuke struke, Srbija je tokom ove krize pokazala da funkcioniše bolje od nekih država koje su ekonomski moćnije i zbog toga smo uspeli da sačuvamo živote mnogih građana, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

Prema njegovim rečima, Beograđani uglavnom poštuju sve propisane mere, na čemu im se zahvalio i pozvao da još malo budu strpljivi.

- Samo disciplinom možemo da prevaziđemo situaciju u kojoj se nalazimo i ukoliko budemo poštovali mere koje propisuju epidemiolozi i pokažemo još strpljenja, situacija će se poboljšavati i vratićemo se normalnom životu - rekao je Vesić za Tv Pink.

Kaže da zahvaljujući disciplini Beograđanki i Beograđna situacija je mnogo bolja i najveći deo zasluga za sve pozitivno što se dešava tokom poslednjih dana ide njima.

Govoreći o "boljim danima po pitanju epidemije", Vesić je istakao da je pobeda nad virusom korona "trijumf svih građana Srbije" koji su bili disciplinovani tokom prethodnog perioda i ponovio da je najvažnije bilo da spasavanje ljudskih života.

- Najteža mera je bila uvođenje potpune zabrane kretanja za starije od 65 godina. Sada smo u fazi gde im je dozvoljeno da tri puta nedeljno napuste svoje domove i prošetaju, što je dokaz koliko je situacija bolja nego pre nekoliko nedelja - naveo je Vesić.

Sigurno je, kaže, da će čitavo društvo morati da promeni izvestan broj navika i svakodnevno ponašanje će morati da pretrpi promene kako bi nesmetano funkcionisali u vremenu koje dolazi.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je pomoć koju je Srbija juče poslala Italiji još jedan dokaz koliko je naša država bila dobro organizovana tokom epidemije.

- Jedna mala Srbija je u situaciji da pomogne bogatoj Italiji, što je dokaz da predsednik Vučić i naša zemlja veoma konkretno i na vreme pokazuju šta znači solidarnost sa prijateljima. Kao što su nama pomogle, primera radi, Kina i Norveška, tako sada mi pomažemo Italijanima - naveo je Vesić.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

On je rekao da je Italija prijatelj Srbije koji je uvek podržavao naša nastojanja da postanemo deo Evropske unije.

Takođe, Italija je, podseća, jedan od najvećih spoljno-trgovinskih partnera naše zemlje, a njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju desetine hiljada radnika.

- Prema tome, potpuno je normalno da Srbija pomogne Italiji, a činjenica da smo u prilici da to uradimo pokazuje koliko je naša zemlja ekonomski ojačala pod vođstvom predsednika Vučića. Srbija nije pomogla samo Italiji, već i Republici Srpskoj i drugim zemljama u okruženju, ali i šire - naglasio je Vesić.

Govoreći o radovima u Beogradu, on je rekao da je građevinska industrija jedan od najznačajnijih faktora privrednog razvoja zbog čega je veoma važno da građevinski radovi u gradu tokom vanrednog stanja nisu stali.

Ističe da je građevinska industrija "ključ oporavka privrede" i istakao da će ukoliko se taj deo privrede bude normalno razvijao biti mnogo lakše jer, kako je rekao, svaki uloženi dinar u ovu vrstu posla multiplcira se tri puta u društvenom bruto proizvodu.

Vesić navodi da se trenutno izvode radovi na Savskom trgu, kao i na Savskom keju na potezu od Beton hale do Brankovog mosta, a počeli su radovi i u Ulici Džordža Vašingtona, od Drinčićeve do Francuske ulice.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić na gradilištu sa radnikom

- Gradi se nova škola u naselju Leštane koja će biti završena do 1. septembra, odnosno početka nove školske godine. Radi se i na izgradnji Doma za decu ometenu u razvoju u Lazarevcu, kao i Dom zdravlja u Borči i ambulanta u Ugrinovcima. U toku je rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, nova autobuska stanica u Bloku 42, a u okviru tog posla uskoro počinju radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica - rekao je Vesić.

On je istakao da je juče obišao radove na izgradnji kanalizacije u bloku „Braća Marić“ u naselju Krnjača i podsetio da je u toku pripremni postupak za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, za šta je grad uzeo kredit od Evropske investiocione banke u iznosu od 35 miliona evra.

Osim toga deo potrebnih sredstava obezbediće i Grad Beograd, koji je već započeo radove za koje je preuzeo obavezu.

- U prvoj fazi radova u bloku „Braća Marić“ u Borči potrošeno je 42 miliona dinara, u drugoj će biti potrošeno još 90 miliona. Do sada je urađeno oko 1.200 metara kanalizacione mreže čime je obuhvaćeno oko 100 domaćinstava. Predstoji povezivanje još oko 350 kuća radovima koji predstoje, kao i dodatnih 50 koje nisu bile planirane na početku pripremnih radova. Sve navedeno znači da će posle ovih radova oko 500 domaćinstava u Krnjači biti „spojeno“ na kanalizacionu mrežu - dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, biće urađen i kolektor ispod Pančevačkog puta, a uslediće i radovi na izgradnji nove crpne stanice.

Kada je u pitanju kredit od Evropske investiocione banke, dodaje Vesić, u septembru će biti raspisan tender za nadzor, a tender za gradnju kanalizacione crpne stanice sa preradom otpadnih voda "Krnjača 2" u oktobru, a tender za izgradnju kanalizacione mreže u decembru.

- Na taj način će leva obala Dunava konačno dobiti kanalizaciju. Tamo živi oko 150.000 ljudi i svi su im to obećanje davali u prošlosti, ali niko nije uradio ništa po tom pitanju - rekao je Vesić.

On je podsetio da su na Savskom trgu urađene tramvajske šine, kao i da će po okončanju radova to biti nova pešačka zona sa oko 12.000 kvadratnih metara površine.

- Biće posađeno 250 stabala, imaćemo spomenik Stefanu Nemanji, a kako su Karađorđeva i Nemanjina već „spojene“, čim bude počeo da radi javni prevoz biće vraćene tramvajske linije 7 i 9 koje nisu radile pred početak vanrednog stanja upravo zbog radova na Savskom trgu. Takođe, biće uspostavljen i automobilski saobraćaj, kao i saobraćaj između Savske i Nemanjine - naveo je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading