Nemački ambasador u Prištini poručio: Ko odbije Lajčaka, odbija Nemačku!

Autor: Republika

Vesti

23.04.2020

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački ambasador u Prištini Kristijan Held izjavio je večeras da onaj ko odbije specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka takođe odbija i Nemačku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Dva puta bih razmislio pre nego što odbijem da razgovaram s njim, kažem ponovo, kao predstavnikom celokupne Evropske unije, a to uključuje i Nemačku kao državu članicu. Dakle, ko odbije gospodina Lajčaka, odbija i Nemačku - rekao je Held na KTV.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je dodao da lično ne poznaje Lajčaka, ali ocenio da je slovački diplomata "veoma iskusna i veoma pouzdana osoba i pravi čovek za ovu dužnost".

- Dakle, i dalje ostajemo verni stavu koji se odnosi na pravno obavezujući sporazum i pre svega sveobuhvatni sporazum. Kada kažem sveobuhvatan sporazum, mislim na onaj koji ne ostavlja otvorena pitanja - naglasio je Held i dodao da je sporazum takođe važan za evropske integracije.

On je dodao i da je kad je reč o trgovinskim pitanjima važno da pragmatični pristupi budu u korist trgovine.

- Naš utisak je da se trgovina razvija i to se može videti iz podataka Carine Kosova, tako da, u stvari, trenutno ne vidim probleme. Moje zapažanje je, možda grešim, da se trgovina nastavlja na granici - rekao je Held.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

Što se tiče aktuelnih političkih dešavanja na Kosovu, Held je rekao da se ne seća da se tako nešto dešavalo u Nemačkoj.

- Znate, mi Nemci smo vrlo dosadni. Imamo veoma stabilnu vladu i koliko se sećam, u 30 godina službe radio sam samo pod tri premijera - naveo je nemački ambasador u Prištini.

Held je govorio i o pandemiji korona virusa na KiM, ocenivši da nije od pomoći institucionalna kriza u sred pandemije.

On je to rekao u odgovoru na pitanja o demaršu Nemačke i Francuske poslatom Demokratskom savezu Kosova pre predloga za izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

- Upravo to su razlozi zbog kojih smo izrazili zabrinutost. Imati institucionalnu krizu u ovom trenutku mislim da nije od pomoh?i i nije ono na šta bi sada trebalo da se fokusiraju svi akteri, politički akteri - cenio je Held.

Prema Parizu i Berlinu, ta energija mora biti u potpunosti posvećena borbi protiv pandemije i ekonomskih i socijalnih perspektiva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading