KURTI JE MALO PARANOIČAN: Evo zašto su tenzije u Prištini dovedene do usijanja

Autor: Tanjug

Vesti

21.04.2020

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političke tenzije u Prištini dovedene su do usijanja, kaže prištinski analitičar Ramuš Tahiri uz ocenu da netrpeljivost i skukobi između Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i ostalih stranaka stvara razdor u narodu i političku krizu koja može kulminirati demonstracijama i izlaskom građana na ulice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Tahiri, takođe, smatra da kosovski premijer poslednjim izjavama, o tome da je smena njegove vlade ‘’državni udar’’ podržan od strane Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, dokazuje da Kurti nije vičan drzavničkim poslovima niti da zna da se ponaša kao diplomata.

On je, kaže u paranoji da SAD žele da napakoste Kosovu i postignu ‘’ishitreni sporazum’’ Beograda i Prištine koji bi navodno značio podelu Kosova ili razmenu teritorija.


- Na ivici zdrave pameti je kazati to i načičkati i tobožnjim slučajnim razgovorom između Tačijevog i Kurtijevog savetnika, iako svako taj ‘’plan’’ može naći na internetu još od 2018. godine. Jasno je da to spin ili packa ko zna kakvih struktura, a ne bilo kakav ozbiljan plan ako je uopšte plan - rekao je Tahiri za Tanjug.

On se osvrnuo i na Kurtijeve tvrdnje da razgovore o razmeni teritorija direktno vode predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić, izrazivši uverenje da nema nikakvih tajnih pregovora niti su, kaže, oni potrebni.

- Bilo kakvo rešenje srpsko-albanskog spora, kako kaže Vučić, će doći u parlamente obeju zemalja na ratifikaciju u kojima mora da prođe dvotrećinskom većinom glasova - kaže Tahiri.

Tahiri kaže i da je Kurtijeva vlada srušena u parlamentu na legalan i legitiman način, a ne državnim udarom, a očekuje da će nova vlada biti formirana u prvoj nedelji maja i da će na njenom čelu biti sadašnji zamenik premijera Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Kako kaže, očekuje se da će narednih dana Tači dati mandat za sastav nove vlade DSK-u, pa ćemo imati novu vladu prve nedelje maja, Time će se rešiti politička i institucionalna kriza’’, kaže Tahiri koji veruje da će Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova biti u opoziciji.

Kako kaže, nova vlada imaće težak zadatak da smiri tenzije i da organizuje sledeće parlamentarne izbore koji su mogući kao prevremeni u aprilu sledeće godine kada su, kaže, i predsednički izbori.

Opozicija u Prištini osudila je Kurtija zbog prihvatanja donacije iz Srbije od 1. 000 testova za Kovid 19, a Tahiri smatra da u situaciji pandemije takva pomoć dobrodošla.

- Dobro je da je Kosovo dobilo 1. 000 testova, ali i 100 medicinskih radnika iz Srbije. Možda je to simbolična pomoć, ali je jako značajna jer je stigla odmah i dala rezultate u borbi protiv pandemije - kaže Tahiri.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading