Plan u četiri tačke: OVO SU PUTIN I ERDOGAN SPREMILI SRBIJI!

Autor:

Vesti

13.10.2017

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nimalo slučajno i u dogovoru sa Vladimirom Putinom iskoristio je posetu Beogradu da pošalje jasnu poruku Zapadu. Promovišući novi raspored snaga u Evropi i stvaranje jedne nove osovine na liniji Moskva-Ankara, Erdogan je, posle Putina, potvrdio podršku i Srbiji kako bi odolela pritiscima Vašingtona i Brisela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednici iz Moskve i Ankare podrškom Beogradu pokazali da stoje iza Srbije, te da su pritisci Vašingtona i Brisela uzaludni

Rusko-turska strategija, prema oceni sagovornika Srpskog telegrafa, podrazumeva četiri segmenta: politički, ekonomski, energetski i vojni, a da smo na pragu nove ere srpsko-turskih odnosa, najavio je i sam Erdogan odmah po povratku u Tursku, gde je u direktnom obraćanju naciji hvalio Srbiju.

- Odnosi između dve zemlje nikada nisu bili bolji i siguran sam da će to nekome zasmetati. Evropa Srbiju vidi kao zadnja vrata i ne sviđa im se moja poseta, ali ne može tako. To što je došao predsednik Srbije sa ministrima da nas dočeka izbrisalo je sve loše uspomene između nas - poručio je Erdogan, dok je tokom celog njegovog govora na ekranu pisalo Turska-Srbija.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske

Evropa Srbiju vidi kao zadnja vrata i ne sviđa im se moja poseta, ali ne može tako

Da Ankara ozbiljno računa i na saradnju s Rusijom, jasno je najavio i Erdoganov prvi savetnik Ibrahim Kalin, koji je ozbiljno kritikovao Evropsku uniju zato što na ledu drži i Tursku i Srbiju, a s druge strane najavio nastavak saradnje sa Rusijom u političkim i vojnom smislu.

Analitičar Branko Radun ocenjuje da je ovo veliki iskorak jer su Turska i Erdogan do pre nekoliko godina vodili antisrpsku politiku.

- Erdogan je prvi bio za proglašenje nezavisnosti Kosova i davao je otvorenu podršku Bošnjacima. Taj stav je sada bitno drugačiji i ta promena znači da je Srbija za Tursku izuzetno važna - zaključuje Radun.

2. ENERGETIKA

Postignut dogovoroko "Turskog toka"

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ne isključuje mogućnost da između Erdogana i Putina već postoji dogovor o priključenju Srbije "Turskom toku".

- Kad Erdogan u Beogradu spominje Putina i da je uveren da se neće ljutiti zbog njegovog uverenja da će Srbija biti povezana, moguće je da je dogovor već napravljen. U svakom slučaju, to bi bilo od neverovatnog značaja za našu zemlju jer je to zamena za "Južni tok", koji je suspendovan. Ovde je reč o globalnim promenama u odnosima velikih sila, a ne treba smetnuti s uma ni to da je i Turskoj potrebna Srbija zbog bescarinskih ugovora koje naša zemlja ima sa Rusijom. Sve je to povezano - objašnjava Kovačević za Srpski telegraf.

4. POLITIKA

Milivojević: Bošnjaci i Priština će sad smiriti strasti

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je sa političke strane gledišta trenutni odnos Turske i Rusije prema našoj zemlji od izuzetne važnosti.

- Turska je regionalna sila koja ima uticaja na našim prostorima i zbog toga su srpsko-turski odnosi od strateškog značaja. Tu prvo treba da imamo u vidu srpsko-bošnjačke odnose, zato što dobri odnosi sa Turskom mogu da utiču na relaksiranje tih odnosa. Važni su odnosi sa Turskom i zbog normalizacije odnosa Beograd-Priština, gde nam i Turska i Rusija mogu dosta pomoći. Sve ovo ojačava i naše pozicije po pitanju brzine evrointegracija i ulaska u EU - ocenjuje Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading