Raste broj obolelih na Kosovu: 31 novooboleli od virusa, petoro izlečeno

Autor: kosovo-online.com, republika.rs

Vesti

17.04.2020

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je večeras da je registrovana još 31 osoba pozitivna na koronavirus na Kosovu, čime je ukupan broj obolelih porastao na 480.

RepublikaFoto: Photo by Martin Sanchez on Unsplash
Foto: Ilustracija

U izveštaju se navodi da je u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Instituta danas testirano ukupno 209 uzoraka uzetih sa Klinike za infektivne bolesti, praćenja kontakata slučajeva na terenu i iz karantina u Studentskom centru i da je ukupno 31 osoba pozitivna na koronavirus.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta, 15 slučajeva iz opštine Uroševac , devet slučajeva iz opštine Vitina, dva slučaja iz Prištine i po jedan slučaj iz naseljenih mesta Gornje Miradije – Kosovo Polje, Srbica, Vojnovce – Štimlje, Slatina – Leposavić i Zubin Potok.

Iz Institut navode i da je danas izlečeno pet pacijenata,pa je ukupan broj izlečenih 84.

Klinika za infektivne bolesti registrovala je danas jedan slučaj smrti, mušku osobu iz Gornje Nerodime kod Uroševca, kod kojeg je kovid-19 potvrđen 13. aprila.

Pacijent je iz Glavnog medicinskog centra porodične medicine u Uroševcu u teškom stanju upućen na Kliniku za infektivne bolesti 12. aprila. Pacijent je imao i druge prateće bolestii (plućna infiltracija, hipertensio arterial), navodi se u izveštaju.

Od 8. februara, u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Instituta metodom RT-PCR, testirano je ukupno 4.124 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, od kojih je bilo ukupno 480 zaraženih, dok je zabeleženo 12 smrtnih slučajeva.

Institut kontinuirano nadgleda sve slučajeve kontakta, obavezujući ih da se samoizoluju i potraže lekarsku pomoć ako imaju simptome.  Do danas je kontaktirano 5.828 slučajeva i koji su pod nadzorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading