HAOS NA KOSOVU! U najgorem trenutku Tramp napravio korak dalje u velikom finalu dijaloga

Autor: kosovo-online

Vesti

17.04.2020

07:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države uklonile su Aljbina Kurtija kako bi napravile korak dalje u velikom finalu dijaloga između Kosova i Srbije, ocenjuje se u analizi čiji su autori Mečislav Bodužinski i Viktor Peskin, piše Koha.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ljutnja Vašingtona usledila je zbog toga što je Kurti insistirao na stopostotnoj taksi na srpsku robu, što su Trampova administracija ali i predsednik Kosova Hašim Tači, smatrali preprekom za napredovanje u pregovorima sa Beogradom.

Štaviše, Kurti se snažno protivio ideji korekcije granica između Kosova i Srbije. Trampova administracija izjasnila se otvoreno za razmenu teritorija, kao i Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Promocija razmene teritorija i uloga SAD u podršci Tačiju u uklanjanju Kurtija, kritikovane su ne samo zbog ugrožavanja suvereniteta, već i zbog obaranja vlade tokom pandemije.

Trampovu administraciju je kritikovao i Eliot Engel, najpre zbog podrivanja vlade koja je izabrana glasovima građana i to u vreme kada se vlada mora usredsrediti na preduzimanje efikasnih zdravstvenih mera.

Podrška SAD za pokretanje predloga i glasanje o nepoverenju vladi, kako bi se srušio Kurti je opasna i iz još  jednog razloga. To povećava verovatnoću da bi Trampova administracija mogla da pokuša da zaštiti Tačija od Specijalnog suda, koji se bavi zločinima počinjenim u ratu na Kosovu.

Radeći na uklanjanju Kurtija i podržavajući Tačija, SAD su na scenu vratile staru političku elitu na Kosovu, a većina njih je optužena za kršenje ljudskih prava i organizovani kriminal.

Tokom 78 dana NATO bombardovanja, SAD tesno su sarađivale sa Hašimom Tačijem. Amerika i njihovi zapadni saveznici nastavili su da podržavaju Tačija i neke od vodećih pripadnika OVK koji su prešli u političare.

SAD su imale znatan uticaj na Kosovu od intervencije NATO-a protiv Srbije. Od tada, SAD usko surađuju sa evropskim partnerima kako bi podržale novu zemlju.

U trenutnoj situaciji, Francuska i Nemačka su se usprotivile obaranju Kurtijeve vlade, zabrinute zbog destabilizacije Kosova u vreme pandemije.

Građani Kosova koji su do sada podržavali SAD  zbog intervencije NATO-a i nezavisnosti mogu preispitati ovu podršku, prenosi Koha analizu koja je objavljena u časopisu "Spoljna politika".

Mnogi stanovnici Kosova već su umorni od američke podrške korumpiranim političarima pod vodstvom Tačija, koji su dominirali kosovskom politikom od kraja rata. Trampova administracija ugrožava dobru volju koju je sa Kosova dobijala dve decenije.

Od ove administracije smo videli političku intervenciju na Kosovu podstaknutu od strane pouzdanog Trampovog čoveka, realizujući ad hoc politiku.

U poslednjem slučaju, to se dogodilo sa Ričardom Grenelom, čije je iskustvo u regionu minimalno, ali kao i mnogi u Trampovoj administraciji, teži da udovolji ambicijama kapricioznog i samoljubivog šefa.

U tom svojstvu, blisko je sarađivao sa Tačijem i Vučićem u nastojanju da postigne mirovni sporazum. U martu je Grenel u Beloj kući ugostio Tačija i Vučića sa prisutnim visokim zvaničnicima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading