KISIĆ-TEPAVČEVIĆ OTKRILA: Moguće je da korona napada hemoglobin u krvi

Autor: Tanjug

Vesti

16.04.2020

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za medije odgovorila na pitanje da li je tačno da korona virus napada hemoglobin u krvi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Da, trenutno se pojavljuju različite hipoteze o mogućim uzrocima, odnosno faktorima rizika koji mogu da doprinesu lošem toku, ali i o protektivnim faktorima, kao i različite teorije o patogenezi, tj. toku bolesti.

- Jedna je u vezi sa hemoglobinom, pa postoje neke teorije da korona virus može da utiče na istiskivanje samog kiseonika iz hemoglobina čime direktno vodi do hipoksije. U pitanju su teorije koje će u narednom periodu detaljnije da se ispituju - rekla je dr Kisić Tepavčević.


Na navode da respiratori mogu biti štetni po zdravlje, rekla je da su u pitanju mašine koje su nam trenutno najdragocenije.

- Nema dokaza da može negativno da deluje na tok bolesti, mehanička ventilacija je ta koja značajno spasava živote – zaključila je.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading