Ministar Vulin: Za 6 dana biće završena izgradnja nove bolnice na Karaburmi!

Autor:

Vesti

15.04.2020

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za šest dana u krugu Vojnomedicinskog centra "Karaburma" biće završena gradnja nove bolnice namenjene za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa, najavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska radova na izgradnji bolnice.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Ministar u obilasku radova- Hoću sa vama da podelim i sreću i ponos na sve ove ljude. Firma "Termomont" učinila nas je ponosnim, da kod nas, u Srbiji, možemo za ovako kratko vreme da napravimo ovakav objekat. Ostalo je još šest dana do prijema bolnice u rad, a oni koji se sećaju, znaju da je ovde bio jedan napušteni magacin koji nije mogao ni trebao da bude bolnica - rekao je ministra Vulin, dodajući da je firma "Termomont" sa partnerima pokazala da Srbi mogu sve kad hoće, kada su jedinstveni i složni i kada znaju zašto rade.

Na 1.300 kvadratnih metar, potpuno rekonstruisanih, renoviranih i opremljenih, moći će da se smesti 60 pacijenata, ističe ministar Vulin i napominje da će u bolnici prvo biti lečeni pacijenti oboleli od kovida-19, a posle, kada epidemija prođe, i drugi pacijenti.

- Ovo će zauvek ostati građanima Srbije. Ova pomoć će zauvek ostati i sećanje na vredne ljude i vredne radnike. Raditi ovako i ovom brzinom, tempom i snagom to ne može ni da se plati - poručio je ministra odbrane ističući da to treba da bude primer svim građanima Srbije, jer pomoć koju je "Termomont" pružio nije bila njihova dužnost, niti se mogla od njih očekivati.

Ukoliko svaki građanin Srbije uradi ono što je do njega i samo malo više, uspešno ćemo pobediti kovid i u budućnosti naša Srbija biće mnogo bolje mesto, poručuje ministar Vulin.

Komandant Vojne bolnice "Karaburma" potpukovnik dr Ivo Udovičić podseća da je do pre desetak dana, ne mestu gde niče nova bolnica bila ruševina i magacin rezervnih sredstva.

- Za nekoliko dana ovde će biti jedna moderna bolnica, koja ne samo da će u ovom trenutku moći da zbrinjava pacijente obolele od kovida-19 nego će i posle, kada uspemo da savladamo ovu pošast, moći da bude iskorišćena za lečenje i civilnih i vojnih osiguranika u Srbiji.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Radovi pri kraju

Trenutni kapacitet nove bolnice je oko 60 postelja, ali kako objašnjava pukovnik Udovičić, broj bolesničkih  postelja zavisiće od težine bolesti pacijenata, jer ukoliko su u pitanju pacijenti sa težom kliničkom slikom i zahtevaju mehaničku ventilaciju, onda manji broj pacijenata može da bude raspoređen u jednu sobu.


Vlasnik i direktor firme "Termomont" Dejan Burčul objašnjava da bi do 21. aprila trebalo da budu završeni svi radovi na novoj bolnici.

- Glavni radovi na spratu već su završeni, a od večeras počinje čišćenje i pranje i sa subotom mislim da ćemo da završimo sa krupnim radovima. Svi ljudi koji su ovde, a trenutno ih je 120, rade na donjem spratu. Takođe, izvode se radovi oko objekta i radi se asfalt - rekao je Burčul.

Radove na izgradnji nove bolnice danas su obišli i državni sekretar Bojan Jocić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading