Miroslav Lazanski iz Moskve: Teorije da su samo stariji ugroženi ne drže vodu

Autor: Alo, Republika

Vesti

05.04.2020

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, javio se uživo iz Moskve i za TV Pink govorio o aktuelnoj situaciji, pomoći Srbiji koja je nedavno stigla, ali i disciplini koja vlada na ulicama.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Za početak, objasnio je da su brojevi u Rusiji pod kontrolom, ali...

- Što se tiče broja, to se drži pod kontrolom, juče je bilo 3570 zaraženih, 900 na kućnom lečenju, za jedan dan preko 500 novih slučajeva. Skoro polovina je mladih od 18 do 14! Ove teorije na globalnom nivou da su samo stariji ugroženi ne drže vodu.

- Problem Rusije je što je oko 6, 7. marta imala 860.000 državljana izvan granica. Do početka meseca je bilo samo dva ili tri slučaja, a onda je eksplodiralo. U ovom momentu je 26.000 stanovnika u inostranstvu. Imaju prednost što svakodnevno mogu da testiraju 40.000 ljudi, u medijima je prisutna tema dolaska humanitarne pomoći Srbiji.

Bilo je nediscipline u toku vikenda, doduše ne kao kod nas. Od početka radne nedelje je situacija drugačija.

- Za vikend je bilo nediscipline, ali u manjem obimu nego kod nas. Njihovi parkovi nisu bili posećeni kao naši, dosta su disciplinovaniji. Saobraćaj radi, primetno je manje građana na ulicama, metro radi. Ovde zahvaljuju predsedniku Vučiću zbog načina saradnje između dve zemlje.

- Ruski zdravstveni sistem je ostao očuvan iz vremena Sovjetskog saveza, s druge strane, vojska je sačuvala kapacitete za ove situacije, posebno što se tiče dezinfekcije i dekontaminacije. To se pokazalo kao isplativo.

"Pomoć Srbiji je veća nego ona koja je upućena Italiji."

- Sve je ovo iznenadilo, naravno, ali su se brzo svi prestrojili i kad pogledamo pomoć koja je upućena Srbiji, 11 aviona je stiglo za 24 sata. Može se reći da je pomoć veća Srbiji nego Italiji, što je za nas dragoceno. Kod nas su doktori došli sa velikim znanjem o koronavirusu.

Nema podataka o zaraženim državljanima Srbije u Rusiji.

- U ovom času nemamo podatke o zaraženim Srbima u Rusiji. Ko god dolazi u Rusiju, kada sleti avion, prvo uđe službenik i izmeri temperaturu, nema izlaska ukoliko ste sumnjivi. Ili idete u izolaciju, ili vas vrate odakle ste došli.

Najveći problem Rusije - neradan mesec.

- Problem je što je u Rusiji proglašen neradni mesec, rade firme koje po prirodi moraju da budu u funkciji. Mirno jutro u Moskvi, čuju se samo crkvena zvona, nema ni u medijima preterano predimenzioniranja problema, pripreme za paradu teku svojim tokom. Da li će je biti, ne zna se. Iz vojske dolaze saopštenja da Ruska armija nastavlja pripreme u normalnom toku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading