Saopštenje Udruženja sudija i tužilaca Srbije: Osuda pretnji upućenih predsedniku republike

Autor:

Vesti

03.04.2020

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) danas je najoštrije osudilo pretnje upućene predsedniku Srbije od strane glavnog i odgovornog urednika lista "Tabloid" Milovana Brkića.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Iz UST saopštavaju da Ustav Republike Srbije, kao i niz međunarodnih dokumenata sankcioniše ovakvu vrstu ponašanja.

Saopštenje prenosimo u celosti

- Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) oštro osuđuje pretnje koje je Predsedniku Republike Srbije Aleksandr Vučiću uputio Milovan Brkića, urednik Tabloida i zahteva da nadležno tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

UST podseća da Ustav Republike Srbije, kao i čitav niz međunarodnih i evropskih deklaracija i konvencija, isljučivo garantuje pravo na život, kao osnovno ljudsko pravo, tako da apsolutno nema govora o tome da bilo koji građanin ima prirodno pravo da liši života drugog građanina Republike Srbije, te da je plasiranje ovakvih teza naročito tokom vanrednog stanja, izuzetno opasno i krajnje neprihvatljivo.

UST je u poslednje vreme više puta ukazivalo na neodmerene izjave kojima se ugrožava sigurnost visokih državnih predstavnika, odnosno poziva na njihovu nasilnu smenu ili ubistvo, te pozivala nadležne organe da postupe u skladu sa zakonom, zbog čega izostanak bilo kakve reakcije smatra neprihvatljivim ponašanjem koje nas udaljava od ideje ozbiljne pravne države i pravosudnog sistema - stoji u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading