Novi epicentar COVID 19 u Srbiji! U OVOM gradu virus bukti!

Autor: Mediji

Vesti

03.04.2020

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan grad u Srbiji postao je novo žarište koronavirusa, pored Beograda, Valjeva i Ćuprije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Naime, u Čačku je od 11 poslatih uzoraka koji su juče testirani, šest bilo pozitivno, te je u Čačku do četvrtka uveče infekcija virusa Covid19 potvrđena kod ukupno 24 osobe.

 

Prema poslednjim podacima iz 30. marta, u Čačku je bilo zaraženo 18 ljudi.

Da se broj inficiranih korona virusom povećao u ovom gradu, zbog čega je postao novo žarište, potvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za medije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, govoreći o gradovima koji imaju najviše zaraženih koronom, naveo da je Niš, koji je bio na listi žarišta, posle mnogo teških slučajeva, i posebno posle cele priče o Luganu, uspeo da se stabilizuje, ali da se umesto njega, na spisku našao Čačak, i to grad koji ima više nego upola manje stanovnika od Niša.

- Najveća žarišta su sada Beograd, Ćuprija, Valjevo i Čačak. U Ćupriju smo postali svu moguću opremu, lekare... U Valjevo još pre dva dana... Čekamo kako i na koji način možemo da pomognemo Čačku - naglasio je predsednik Srbije.

Govoreći o novoobolelima, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, istakao je da je su od 6 zaraženih, juče četiri pacijenta prebačena u Klinički centar Kragujevac.

- U toku dana četiri pacijenta sa Infektivnog odeljenja čačanske opšte bolnice danas su prebačena u Klinički centar u Kragujevcu, ostali pacijenti u bolnici uglavnom u stabilnom zdravstvenom stanju i za sada nema teže kliničke slike, nijedno lice nije na respiratoru - rekao je on, prenosi RINA.

Kako je dodao, od danas će se raditi masovnije testiranje građana na korona virus.

- U proseku će se dnevno slati oko 40 uzoraka u Veterinarski institut u Kraljevu - izjavio je Todorović.

U najskorijem periodu prioritet je da se osposobe u punom kapacitetu odeljenja ortopedije, hirurgije kao i laboratorija u bolnici i već danas će se uraditi testovi medicinskom osoblju sa ovih odeljenja. Svi testirani koji su bili u izolaciji 15 dana a kojima test bude negativan, vratiće se na posao.

550 osposobljenih ležajeva u Plavoj hali

Čačak je, kako zbrinuo zaražene građane koji imaju blage simptome virusa, postavio krevete i drugi inventar u sportskoj hali u naselju Atenica.

Gradonačelnik Čačka obišao je halu i tom prilikom naveo da je u planu postavljanje ukupno 200 ležajeva, kao i da će za nekoliko dana taj prostor biti u funkciji.

Prema njegovim rečima, hala u Atenici je drugi objekat koji je predviđen za ove namene.

- Imamo 550 potencijalno osposobljenih ležajeva na dve lokacije. Želimo da rasteretimo Opštu bolnicu Čačak za one najteže pacijente, a oni sa blažim simptomima koji budu pozitivni na Covid19 biće smešteni na ove dve lokacije - naveo je Todorović.

On je istakao i da su u planu još dve lokacije u koje će biti smeštane osobe sa blažim simptomima na korona virus.

Stižu i knjige za Plavu halu u Atenici

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis” je u četvrtak, 2. aprila dostavila više od trista knjiga za Otvorenu biblioteku postavljenu u Sportskoj hali „Mladost”. Ova sportska dvorana, popularna „Plava hala” u Atenici, odlukom Kriznog štaba za vanredne situacije i Radnog tima, postala je privremena bolnica za obolele od koronavirusa sa lakšom kliničkom slikom, a Gradska biblioteka se pobrinula da im vreme uz knjigu što kvalitetnije i brže prođe. 

Pacijenti će tokom oporavka, biti u prilici da koriste fond od 300 knjiga koje pripadaju mahom lepoj književnosti, a otpisane su iz fonda Pozajmnog odeljenja za odrasle.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading