CELODNEVNI KARANTIN ĆE UBITI KORONU, I TEORIJSKI I PRAKTIČNO: Doktor Kon izneo mišljenje zabrani kretanja na 24 časa!

Autor: mediji, Republika

Vesti

31.03.2020

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da i pored činjenice da je u prethodna 24 časa u Srbiji zabeležen do sada najveći broj smrtnih slučajeva u vezi sa korona virusom, trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije "ipak nije tako loša".

RepublikaFoto: printscreen
Predrag Kon

On je rekao da je neophodno podići motivaciju građana da se socijalni kontakti još više smanje, navodeći da je to jedini način da se epidemija okonča.

- Nalazimo se u 26. danu, još dva dana i izlazimo iz četvrte nedelje. I dalje mislim da smo puno uradili u usporavanju toka epidemije, situacija ipak nije tako loša - kazao je Kon.

Dodao je da je 69 obolelih od korona virusa u Srbiji na respiratorima, što kako je naveo, znači da se povećava broj onih koji su životno ugroženi.

- Povećava se i smrtnost, sada na 900 obolelih imamo 23 smrtna slučaja pa je procenat smrtnosti oko 2,5 odsto a bio je ispod 1 odsto. Imamo dosta pozitivnih koje nismo otkrili, najvažnije je da sprečimo prenošenje virusa - kazao je epidemiolog.

Kon je ocenio da se u naredne dve nedelje može očekivati trend porasta broja inficiranih a da se potom može očekivati trend stagnacije koja bi kako je naveo, mogla trajati do osam nedelja.

- Stagnacija znači da iz dana u dan imamo sličan broj novoobolelih. Sada su ipak peta i šesta nedelja ispred nas, to treba svi da izdržimo - naveo je Kon.

Upitan o mogućem uvođenju 24-časovne zabrane kretanja, Kon je rekao da bi tu meru trebalo primeniti ukoliko iz dana u dan dođe do naglog skoka broja novoobolelih.

- Kad to počne naglo da raste, lek je potpuna zabrana kontakata i on neminovno vodi okončanju epidemije. U našoj situaciji bilo bi neočekivano da drastično krene taj nagli skok, ali ako iz dana u dan imate nagli skok ne treba čekati više od dva dana da se razmišlja o toj meri - dodao je Kon.

U Srbiji je u prethodna 24 časa od korona virusa preminulo još sedam osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u vezi sa tom infekcijom porastao na 23.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
jovan

31.03.2020 22:17

Mora se uvesti karantin. Mi penzioneri izdržavamo uz kupovinu nedeljom. Kad se mora nije teško.