Krkobabić: Pozvao sam sve zadruge da pomognu starijima, u čak 1.000 sela ne postoji nijedna prodavnica

Autor:

Vesti

31.03.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitelji čak 500 sela u Srbiji od ukupno 4.700, u ovom momentu nemaju pristup osnovnim životnim namirnicama. Tokom vanrednog stanja, pretežno staračko stanovništvo koje naseljava ova najudaljenija naselja, uglavnom zavisi od solidarnosti mlađih komšija.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Zato je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj, apelovao na velike trgovinske lance da, u saradnji sa lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama pokrenu mobilne prodavnice.

Prema Krkobabićevim rečima, ova dostavna vozila bi trebalo da obezbede redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima u najudaljenijim selima u brdsko-planinskim i pograničnim područjima. Pozvao je sve zadruge i zadrugare da pomognu starijima od 70 godina u obavljanju prolećne setve i drugim poljoprivrednim poslovima na njivama, u plastenicima, voćnjacima, stajama...

U čak 1.000 sela u Srbiji ne postoji nijedna prodavnica, a 500 sela nema puteve, pa ni pristup osnovnim životnim namirnicama.

- To su rubna i pogranična područja, a najugroženije je pet okruga - niški, toplički, pirotski, pčinjski i jablanički - kaže agroanalitičar Branislav Gulan.

- Samo u okolini Vranja postoje 22 sela koja su udaljena oko 20 kolometara od Vranja, sa oko 2.000 žitelja. Mora se pronaći način da se ti ljudi snabdevaju tokom vanrednog stanja.

RepublikaFoto: Foro: Opština Vračar

Na apel da pomogne seosko stanovništvo među prvima se odazvala Zemljoradnička zadruga Zubin Potok sa Kosova i Metohije. Ta zadruga sa 1.100 zadrugara i kooperanata i pet svojih prodavnica, danima svojim dostavnim vozilima doprema osnovne životne namirnice seoskom stanovništvu i u najudaljenija sela: Crepulja, Gazivode, Ugljare, Junake i Lučka Reka. Kako kažu, akcija dostave hrane i pomoći u obavljanju prolećnih poslova, zadrugari iz Zubinog Potoka nastaviće dok traju mere ograničenog kretanja zbog korone.

Dejan Mitić iz Zadružnog saveza Južne Srbije, kaže da u svkom momentu ima oko 40 volontera, koji su spremni da namirnice raznose do zabačenih kuća. Socijalna zadruga iz Kamenice kod Niša spremna je da se uključi u akciju pomoći najstarijima u selu.

Uprkos teško prohodnim putevima zbog snežnih padavina, zadrugarke Zemljoradničke zadruge "Darovi lužnice" iz Babušnice svakodnevno stižu do svojih starijih zadrugara i kooperanata i najstarijih meštana Babušnice. Besplatno im na kućni prag donose pakete Međunarodnog kluba žena, koje dopunjuju proizvodima svoje zadruge, ajvarom, sokovima i džemovima. Stigle su i do sela Crvena Jabuka udaljenog 48 kilometara od Babušnice, na nadmorskoj visini od 900 metara.

Kako Gulan kaže, poseban problem je što u Srbiji ima 217.000 poljoprivrednih proizvođača koji imaju do dva hektara zemljišta. A čak 120.000 njih starije je od 70 godina.

- Sada je pred početak setve neophodno pronaći način preko mesnih zajednica da im se dostavi reproduktivni materijal - kaže Gulan. - Rešenje bi bilo da im se omogući da naručuju seme, da pošta distribuira, donosi im na kućnu adresu i naplaćuje. Svuda gde ne mogu da im pomognu mladi, trebalo bi tim ljudima obezbediti dozvole da ujutru do 13 časova odu na svoje njive i obave neophodne poslove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading