PAO KURTI, PAŠĆE I TAKSE: Miljenik Merkelove ostao bez fotelje!

Autor:

Vesti

27.03.2020

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pobedio je nemačku kancelarku Angelu Merkel na Kosovu i Metohiji. Oborena je vlada Aljbina Kurtija posle samo 51 dan od formiranja jer se oglušio o zahtev Vašingtona da bezuslovno ukine takse na srpske proizvode i proizvode iz BiH kako bi se nastavio dijalog sa Beogradom u cilju pronalaženja održivog rešenja kosovskog čvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kurtija nije uspela da spase ni Merkelova, s kojom je razgovarao uoči izglasavanja nepoverenja. Leđa mu je okrenuo jedini koalicioni partner i lider DSK Isa Mustafa, kojeg Vašington vidi kao budućeg premijera.

Time je potvrđeno pisanje Srpskog telegrafa, koji je prvi, još pre dve sedmice, najavio takav rasplet.

Kurti: 82 glasa za razmenu teritorije

Činjenicu da su 82 poslanika glasala za pad vlade u Prištini opozvani premijer Aljbin Kurti tumači kao njihovu spremnost da prihvate sporazum o razmeni teritorija.

Kurti kaže da je to i poruka specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela.

On tvrdi da cilj izglasavanja nepoverenja nije bio pad vlade, već njeno slabljenje.

- Smisao nepoverenja bila je poruka ambasadora Grenela: "Na Kosovu postoji preko 80 poslanika spremnih da rizikuju živote građana samo da bi prošao sporazum o razmeni teritorija" - naveo je Kurti.

NEMA MU SPASA

Vlada u Prištini je, naime, opozvana uprkos velikom pritisku Nemačke i Francuske, čiji su ambasadori čak zvali u sredu veče Mustafu da povuče predlog za izglasavanje nepoverenja. SAD, međutim, nisu imale ništa protiv te sednice. Naprotiv, specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel podržao je izglasavanje. Direktno je to učinio i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

Svemu je prethodilo suspendovanje 200 miliona dolara direktne američke pomoći KiM i upozorenje da će povući trupe sa KiM.

Mustafa, glavni igrač

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Isa Mustafa

Okosnicu nove kosovske vlade činiće izvesno DSK Ise Mustafe, dok su kao koalicioni partneri, prema pisanju pojedinih kosovskih medija, prihvatljivi svi izuzev Samoopredeljenja Aljbina Kurtija. Na njegov račun u tamošnjoj javnosti stižu komentari da ide u izolaciju iako je negativan na koronavirus.

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević kazala je da je očigledno spoljnopolitička borba SAD i EU, dve različite politike i dva različita shvatanja situacije na KiM, rezultirala padom Kurtijeve vlade.

- Vučić je pomno pratio dešavanja na KiM i sve vreme je bio na vezi sa ljudima iz vlade koji su zaduženi za pitanje KiM. Zaista ne znam šta će dalje biti i kako će se situacija dalje odvijati. Mislim da je predsedniku trenutno najbitnije da Srbija iz ovoga (zaraze koronavirusom) izađe zdrava i da izgubimo što manji broj stanovnika - istakla je predsednikova savetnica.

Pukao kao Haradinaj

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- izbori na KiM su održani 6. oktobra 2019.

- vlada Samoopredeljenja (Kurti) i DSK (Mustafa) formirana 3. februara 2020.

- Kurti je drugi premijer, posle Ramuša Haradinaja, koji je smenjen zbog taksi

BULDOŽER-DIPLOMATIJA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je u sukobu SAD i Nemačke očigledno Vašington odneo pobedu:

- Pobedila je Grenelova buldožer-diplomatija. Posle Kurtija obično dođe neki Murti, tako da ne očekujem veliku promenu što se tiče odnosa prema Srbiji. Ali očigledno je da je SAD odnela pobedu na KiM.

Pak: Tramp kriv za sve

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Bivša nemačka poslanica Doris Pak optužila je američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela za političku krizu na kosovskoj teritoriji.

- Njih nije briga za posledice jugoistočne Evrope i Evropske unije, zabrinuti su samo zbog Trampovih ugroženih izbora - napisala je Pakova.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je snažan pritisak Trampove administracije rezultirao padom vlade u Prištini.

- Istovremeno to znači i poraz pripadnika tzv. duboke države u SAD, kao i Francuske i Nemačke, odnosno Merkelove, i njihove jednostrane politike. To je trijumf Vašingtona, koji je pokazao da ima dominantnu moć na KiM, a oni su za održivo rešenje kosovskog čvora. Očekuje se pad taksi i nastavak dijaloga zarad pronalaženja kompromisa dve strane.

Tači profitirao od sukoba Merkel-Tramp

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Nemački dnevnik Frankfuter Algemajne Cajtung piše da se iza pada Kurtija radi o konfliktu EU i SAD, kao i da je vodeća snaga bio predsednik kosovskih privremenih institucija Hašim Tači, kojeg podržava Grenel. Bečki standard piše da se očekuje da će uskoro biti formirana vlada pod Tačijevom kontrolom. Osim što, prema kosovskom ustavu, on kao predsednik privremenih institucija predlaže novog mandatara očekuje se i da njegova DPK podrži novu većinu u parlamentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading