U Kosovskoj Mitrovici obeležena godišnjica NATO agresije na Srbiju

Autor: Kosovo online

Vesti

24.03.2020

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaganjem cveća na "Spomenik istine" kod glavnog mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici i na Trgu Braće Milić, na mestu gde će biti postavljen spomenik, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, obeležili su danas 21. godinu od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i odali počast žrtvama.

RepublikaFoto: kosovo-online.com
Spomenik istine

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je rekao da i u specifičnim uslovima srpski narod i građani Kosovske Mitrovice odaju počast žrtvama NATO agresije.

- Ne zaboravljamo, pamtimo, srpski narod je onaj koji oprašta. Politika pomirenja je ono u šta ulaže čitav sistem države, kada je u pitanju bolji život i prosperitet naroda, ali okolnosti u kojima se trenutno nalazimo su jedna od bitnih stvari da čuvamo od zaborava , da pamtimo, opominjemo i podsećamo na ona stradanja koja je zadesio narod na prostoru Srbije.

Ovaj spomenik je jasan dokaz koliko je Kosovska Mitrovica i Kosovsko-mitrovački okrug dao života, da se nigde i nikad više ne desi“, rekao je Spirić.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić je rekao da obeležavanjem jednog od najtragičnijih događaja za srpski narod i njegovu istoriju, odaju počast i poštovanje palim herojima za otadžbinu kao i nevino nastradale žrtve NATO agresije.

- Nikada nećemo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našom decom i nad našim narodom u toku od 78 dana i noći, koliko je trajalo NATO bombardovanje. Naša država i naš narod, nažalost u to vreme bili su suočeni sa najvećom i najjačom vojnom silom koja je imala za cilj da rasturi i ponizi tadašnju Sveznu Republiku Jugoslaviju, jasan ciljje bio da razbiju Srbiju i njen teritorijalni integritet, na žalost u to vreme nismo imali puno prijatelja - napomenuo je Simić.

Istakao je da "danas 21. godinu nakon NATO bombardovanja imamo puno prijatelja, puno partnera u svetu, izgradili smo našu državu nakon što je potpuno infrastrukturno uništena, izgradili smo moderno društvo snažnu državu i danas sa ponosom i uzdignute glave našoj deci govorimo o herojskoj borbi koja je bila prisutna kod našeg naroda u to vreme".

- Dugujemo veliko poštovanje i zahvalnost palim herojima i žrtvama NATO bombardovanja, oni su dali ono što je najvrednije, dali su svoje živote za budućnost naše dece za budćnost Srbije, neka im je večna slava, hvala im za sve - rekao je Simić.

Na "Spomeniku istine" poginulama u "ratu za odbranu otadžbine od bombardovanja i terorističke OVK u Kosovsko-mitrovačkom okrugu" uklesano je 194 imena žrtava i ostavljeno prostora za još 39 lica o čijoj se sudbini do dana današnjeg ništa ne zna.

Na zahtev članova porodica stradalih kosovskih Albanaca iz bezbednih razloga, na spomeniku nema albanskih imena.

I u drugim opštinama na severu Kosova obeležena je godišnjica NATO bombardovanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sara

24.03.2020 16:42

Država se trudi da pojednostavi sve procedure kako bi omogućila građanima da ostvari svoja prava!