LJAJIĆ: Erdoganova poseta - signal za investitore

Autor: Tanjug

Vesti

08.10.2017

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji trasira put za ekonomsku, privrednu i trgovinsku saradnju između Turske i Srbije i podiže je na viši nivo a to potvrđuje i dolazak 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju, ocenio je za potpredsednik vlade Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Očekuje dobre razgovore sa Erdoganom: Rasim Ljajić

Ljajić je dodao da će sa turskim predsednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, doći i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Oni će se, kako je naveo Ljajić, sastati sa partnerima iz Srbije i razmatrati mogućnosti za investiranje u srpsku privredu. 

Potpisivanje ugovora

- Biće potpisani ugovori o dolasku pojedinih kompanija u Srbiju, a o kojim kompanijama je reč biće objavljeno prilikom susreta dvojice predsednika - rekao je on.


Prema Ljajićevim rečima, baš pred Vučićem i Erdoganom će biti potpisan i jedan od ugovora koji će obezbediti investicije od oko 35 miliona evra.

On je izrazio uverenje da će se nakon Erdoganove posete i druge turske kompanije odlučiti da investiraju u Srbiju.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije podsetio je da je u tekstilnom sektoru do sada ostvarena najveća saradnja sa turskom privredom, kao i da će susret srpskog i turskog predsednika, kako je rekao, ubrzati ono što je već započeto i otvoriti perspektive za saradnju i drugim privrednim oblastima.

- Do kraja godine biće otvorene dve fabrike tekstilne industrije, u Lazarevcu i Lebanu, a imamo najave i za nekoliko drugih opština i gradovi i ti razgovori su u završnoj fazi - najavio je Lajić.

On je ukazao i na velike investicione projekte turskih kompanija i u drugim privrednim oblastima, kao što je automobilska industrija.

- U Vladičinom Hanu se pravi nova i proširuju kapaciteti postojeće fabrike. Postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji i o svemu tome će se razgovarati prilikom ove posete. Nadam se da ćemo konkretizovati mnoge ranije započete dogovore -  naveo je Ljajić.

Potpredsednik vlade naglasio je privrede dveju zemalja već sarađuju, kao i da su prošle godine ostvarile robnu razmenu od oko 850 miliona evra, dok će ove godine, kako je rekao, ta cifra dostići blizu milijardu evra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dolazi u posetu Srbiji: Turski predsednik Erdogan


Ljajić je uveren i da će novim Sporazumom o slobodnoj trgovini, koji će biti potpisan tokom boravka turskog predsednika u Srbiji, robna razmena značajno porasti sledeće godine.

Za potpredsednika vlade Erdoganova poseta u bilateralnim odnosima Srbije i Turske ima značaj i sa političkog aspekta jer, kako kaže, otvara put i drugim vidovima ekonomske saradnje.

- To je signal za sve privrednike u Turskoj da je Srbija stabilna i prijateljska zemlja u koju je poželjno investirati i da je ovde profitabilno ulagati - naveo je sagovornik Tanjuga.

Novi putevi izvoza

Ljajić je rekao da nije tajna da je ulazak u EU osnovni spoljnopolitički prioritet Srbije i da je Nemačka naš glavni spoljnopolitički partner i vodeća zemlja s kojom ostvarujemo najveći obim spoljnotrgovinske saradnje koju niko ne može da nadomesti, ali i da Srbija mora da otvara i nove puteve za izvoz. 

On je dodao da je Srbija povećala izvoz u Tursku za 7,5 puta, sa 32 na 243 miliona evra u odnosu na 2009.godinu, ali su to, prema Ljajićevoj oceni, još uvek male cifre. 

- Tačno je da 65 odsto robne razmene ostvarujemo sa zemljama EU, ali moramo da diverzifikujemo naše prioritete. Ovo je način da vodimo politiku koja ne ugrožava ono što jesu prioriteti, a s druge strane otvara mogućnosti da plasiramo našu robu, da povećamo izvoz i omogućimo privlačenje novih investicija - rekao je potrpedsednik vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading