Prvi hoteli zatvoreni u Srbiji, njihovi radnici otpušteni, period koji sledi sluti na crno

Autor: telegraf.rs

Vesti

12.03.2020

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini hoteli u Srbiji i u Beogradu već imaju ogromnu finansijsku štetu otkazivanjem potvrđenih rezervacija ne samo kineskih, već i turista iz drugih evropskih zemalja, od 1. februara do sada. Nažalost, predviđanja za naredni period nisu povoljna, te je važno da svi hotelijeri i restorateri, zajednički donesu odluku na koji način prevazići ovu kriznu situaciju zbog korona virusa, upozorio je HORES.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Ulice Beograda

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES organizovalo je zbog toga proširenu sednicu upravnog odbora.

Kako je saopštio Tomislav Momirović ispred HORES-a, prvi radnici su danas otpušteni, a prvi hoteli zatvoreni u Srbiji. 

- Ako se stvari ne promene u narednom periodu, tek će se zatvoriti mnogi hoteli. Fakat je da naši zaposleni sada najviše trpe. Razumemo ozbljinost situacije, zdravlje nam je na prvom mestu. Spremni smo da sve kapacitete stavimo na raspilaganje ako je potrebno za suzbijanje virusa - rekao je Momirović.

Lečila je ljude od korona virusa mesecima, a onda je sačekalo najlepše iznenađenje

- Pozivamo kolege da budu odgovorni. Da upute svoje zaoslene u mere preventive. Mi ćemo se potruditi da izađemo iz ovoga jači, znamo svi da je naša industrija posebno ugrozena - dodao je.

Na pitanje da li će hotelijeri tražiti pomoć države, Momirović kaže:

- Mi nismo industrija koja traži pomoć države, ali vi znate da mi trenutno prihod nemamo, pitanje je kako ćemo platiti porez. Ovo više nisu redovne ili vanredne okolnosti, ovo su katastrofalne okolnosti.

Predsednik HORES-a, Georgi Genov rekao je da su oni još u januaru počeli da uvode mere i uputstva kako da se ponašaju zaposleni.

- Otkazano je mnogo aranžmana. Rezervacije se jednostavno otkazuju na dnevnom nivou - kaže Genov.

Do sada je otkazano između 33.000 i 35.000 noćenja, ali taj broj se uvećava iz časa u čas.

Ova sednica upravnog odbora HORES-a je zakazana, kako navode, u veoma važnom trenutku za srpski turizam i hotelijerstvo, te je zbog toga poziv upućen i svim članicama HORES-a. Takođe, poziv je upućen i predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda, kojima je predstavljen izveštaj o broju otkazaknih potvrđenih rezervacija u februaru i martu ove godine, kao posledica zdravstvene krize korona virusa.

Srpski hotelijeri i restorateri očekuju da Vlada Republike Srbije i lokalne samouprave donesu odluku o merama, kojima će ublažiti negativne posledice ove krize.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading