Samoubilački potez! Kurti zaratio sa Trampom, huškaju ga Nemci i Britanci

Autor: Republika

Vesti

08.03.2020

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na poslednjoj sednici takozvane vlade Kosova premijer Aljbin Kurti nije prihvatio plan o ukidanju, a čak ni o delimičnoj suspenziji taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, što od njega ultimativno zahtevaju SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

 Za takav stav Kurti ima snažnu podršku diplomatskih krugova Nemačke i delimično Velike Britanije, prenose prištinski mediji, a Kurti u koordinaciji s Nemačkom i Velikom Britanijom razmatra mogućnost da odbije čak i delimičnu suspenziju taksi najavljenu za 15. mart pod izgovorom da Srbija vodi "destruktivnu kampanju". Isti izvori konstatuju da je Aljbin Kurti, podstaknut od Nemačke i Velike Britanije, spreman da uđe u direktan i otvoren sukob sa SAD, odnosno sa Donaldom Trampom.

Kurti je otvorio rat sa Belom kućom i to ne može dobro da se završi za prištinsku stranu i političku stabilnost te vlasti, koju on sad trenutno predvodi sa Samopredeljenjem na čelu, smatra diplomata Zoran Milivojević.

- Kako će se dalje stvari odvijati, to ćemo da vidimo. Srbija ni na koji način nije uticala na ovu situaciju, Srbija jeste za prestanak blokade pregovara, Srbiji odgovara američka inicijativa u ovom trenutku. Srbija se praktično nalazi u poziciji da čeka ishod ovog sukoba na relaciji prvo Vašington-Brisel, a onda i Vašington-Kurti - smatra Milivojević i dodaje da Kurtiju ne odgovara Trampova administracija jer ima različiti pogled u odnosu na one prethodne i ne polazi od toga da je kosovska priča završena priča, već da treba razgovarati.

ZORAN MILIVOJEVIĆ: SRBIJA ČEKA ISHOD SUKOBA NA RELACIJI VAŠINGTON-BRISEL

Zbog toga Kurti, ističe, igra na "briselsku kartu", te je za svoj program dobio podršku Brisela.

Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Kurti je otvorenim i neskrivenim napadom na izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela napao i druge Trampove ljude, kao što je i O'Brajen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- To što neće sa O'Brajenom da se čuje, pokazuje da sklonište i skrovište za svoje namere pokušava da nađe u administracijama dve velike evropske zemlje. Način na koji analitičari promovišu Kurtija jasno pokazuje o kojim zemljama je reč - podvukao je Vučić, a u međuvremenu Kurti je odbio zakazan telefonski razgovor i sa direktorom "Milenijum čelendž korporejšena" Šonom Kernkrosom, čime je stavio prst u oko Trampu.

Vašington je usredsređen na ekonomski razvoj i nova radna mesta, ali ne može da pomogne dok se ne ukinu takse koje "štete Kosovu", ponovio je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

- Takse prvo treba ukinuti. Takođe, politička pitanja će rešiti dve strane, ne Vašington - napisao je Grenel na Tviteru.

REAKCIJE

Bodo Veber, nemački stručnjak za zapadni Balkan

Nedavna Kurtijeva odluka da delimično ukine takse pokazuje racionalnost i dobru volju. Razumni gest dobre volje u ime vlade trebalo je da pozdravi ne samo Brisel već i Vašington

Marko Đurić, Kancelarija za KiM

Kurti pokušava da se sakrije iza stava pojedinih evropskih uticajnih država koje imaju različitu politiku prema dijalogu od SAD. Zato Kurti sa ohološću i bahatošću nastupa prema američkom predsedniku Donaldu Trampu i Ričardu Grenelu jer moli boga da na američkim izborima dođe do promene vlasti i promene ključnih ljudi u SAD

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading