VILIJAM MONTGOMERI: Priština problem, Vučić se dobro drži

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenjuje da je Priština u ovom trenutku glavni problem za nastavak dijaloga i pronalaženje rešenja kosovskog problema, a da se Srbija i Vučić, koji se dobro drži u ovom procesu, uopšte ne vide kao problem.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vilijam Montgomeri

- Neslaganje političke elite u Prištini i njihova različita viđenja su glavni problem u rešavanju kosovskog pitanja - rekao je Montgomeri za Tanjug i istakao da sve dok SAD i EU ne budu spremne da upotrebe jak pritisak na Prištinu koji bi uključivao i ekonomske sankcije, napretka neće biti.

On ističe da se u Prištini kosovski problem tretira na osnovu ličnih političkih ambicija i rivalstva i naglasio da su sada ekstremni nacionalisti u usponu.

- Nedavno povlačenje kosovske ambasadorke u SAD (Vljora Čitaku) i njena izjava o opozivu veoma dobro ilustruje probleme koje postoje danas u Prištini - smatra bivši američki ambasador.

Na pitanje kako gleda na to što se sada kosovski problem rešava u praktično dva paralelna procesa, jedan koji vodi SAD, drugi Evropska unija, Montgomeri kaže da rešenje ovog problema nikada neće biti uspešno ukoliko EU i SAD ne budu imale, ujedinjen i zajednički stav.

- I sve dok ne budu spremne da upotrebe jak pritisak koji bi uključivao i ekonomske sankcije - poručuje Montgomeri.

Kada je reč o poziciji i stavu srpskog rukovodstva u ovom procesu, Montgomeri kaže da je potpuno uveren da se sprski predsednik Aleksandar Vučić dobro drži u ovom procesu.

- Srbija i Vučić uopšte se ne posmatraju kao problem u ovom procesu - naglašava Montgomeri.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading