Ovako su se u svetu izborili sa zagađenjem: Klupa čisti vazduh kao 275 stabala!

Autor:

Vesti

28.02.2020

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelene klupe sa mahovinom i tornjevi koji upijaju najsitnije čestice smoga mogli bi u kratkom roku da reše gorući problem sa zagađenjem vazduha u Beogradu i Srbiji.

Foto: Tanjug/AP
Usisivač smoga

Kako za Srpski telegraf objašnjava dr Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne, postoji nekoliko rešenja za problem zagađenja, pre svega u glavnom gradu.

- London, kao jedan od najzagađenijih gradova na svetu, nedavno je postavio zelene klupe. U pitanju je nemački izum, a klupa, pored solarnih ploča, ima površinu obloženu mahovinom. Jedna ovakva klupa može da zameni čak 275 stabala drveća kada je u pitanju prečišćavanje vazduha - ističe Blažić.

ZELENE KLUPE

* četiri metra širine, tri metra visine, 3,5 kvadrata gusto postavljene mahovine

* 275 stabala drveća zamenjuje jedna klupa

* 50 metara radijus čišćenja vazduha

* 265 tona ugljen-dioksida i ostalih štetnih čestica godišnje očisti jedna klupa

* 25.000 dolara košta ovakva klupa

NIJE SLUČAJNO

Mahovina nije odabrana slučajno. Naime, ova biljka koristi se za ispitivanje zagađenosti vazduha jer bukvalno usisava sve štetne materije iz vazduha, čak i teške metale.

Jedna zelena klupa, četiri metra široka i tri metra visoka, ima oko 3,5 kvadrata gusto postavljene mahovine i može da prečisti vazduh u radijusu od 50 metara. To praktično znači da godišnje filtrira 265 tona ugljen-dioksida i ostalih štetnih čestica, a košta 25.000 dolara. Pored Londona, do sada je postavljeno oko 20 ovakvih klupa u Oslu, Amsterdamu, Parizu, Briselu i Hongkongu.

Osim ovih klupa, Holanđani imaju i usisivače za smog, odnosno tornjeve za filtriranje vazduha.

USISIVAČ ZA SMOG

* sedam metara je visina aluminijumskog tornja

* troši struju kao jedan bojler

* 50 odsto najsitnijih čestica od pet mikrona iz smoga skuplja ovaj usisivač

* 30.000 kubnih metara vazduha očisti za samo sat vremena

* 360 stepeni je prečnik čistog vazduha koji se ispušta iz kule

PSI NE GREŠE

- U pitanju je aluminijumski toranj visine sedam metara koji troši struju otprilike kao jedan bojler, a može da očisti 30.000 kubnih metara vazduha za samo sat vremena. Radi po sistemu tehnike pozitivne jonizacije, odnosno uvlači zagađen vazduh, a u njemu ostaje čak 50 odsto najsitnijih čestica od pet mikrona iz smoga. Ispušta čist vazduh oko kule u prečniku od 360 stepeni stvarajući kružnu zonu čistog vazduha. Sprovodeći ispitivanja, stručnjaci su pustili pse koji su legli pored tornja, jer životinje instinktivno osećaju čist vazduh - slikovito opisuje Blažić i dodaje da su ovi tornjevi postavljeni u Pekingu, Krakovu, Roterdamu...

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

Vesić: Postavljanje nije jeftino

Ideje koje je izneo dr Blažić podržava i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Naravno da podržavam takve predloge. Oni su, uostalom, sadržani u 43 mere koje je pripremio grad Beograd za smanjenje zagađenja, a odnose se na postavljanje zelenih zidova u uspostavljanju zelenih zona. Međutim, moram da istaknem da postavljanje takvih klupa, a pre svega tornjeva, nije jeftino i da su u pitanju milioni evra kada su tornjevi u pitanju. Grad će to raditi sa kompanijama koje budu želele da budu sponzori ovakvog poduhvata - rekao je za Srpski telegraf zamenik gradonačelnika Beograda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading