PREMIJERKA O KOMERCIJALNOJ BANCI: Dobili smo više od procenjene vrednosti

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2020

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Da je Komercijalna banka bila na prodaji 2014. godine ne bismo za 100 odsto udela dobili ni 100 miliona evra, dok je sadašnja vlast uspela da banku podigne na noge i proda za 387 miliona evra za 83 odsto udela, što je iznad procenjene vrednosti cele banke", izjavila je danas u skupštini premijerka Ana Branbić.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Ana Brnabić

Odgovarajući na pitanje poslanika Ðorđa Vukadinovića iz NS - PŠ koji je zapitao da li postoji mogućnost da se prodaja Komercijalne banke zaustavi pošto se nijedna ozbiljna zemlja ne odriče na taj način svog finansijskog suveretniteta, Brnabić je rekla da je prethodna vlast još 2009. godine obećala prodaju te banke.

Brnabić ističe da je ministar finansija Siniša Mali profesionalno vodio ceo proces oko prodaje Komercijalne banke, da je proces bio potpuno transparentan i u skladu sa svim međunarodnim pravilima.


Premijerka je dodala da je proces pratio detaljno MMF i sve ostale međunarodne finansijske institucije, koje smo "nažalost morali da isplatimo u iznosu koji smo i platilii, zahvaljujući tzv. put opciji koju smo nasledili".

- Ako mene pitate, još tada je bila obećana prodaja Komercijalne banke, zbog čega su ušle u nju međunarodne finansijske institucije. Ta odluka je bila doneta od strane ljudi koji nas danas kritikuju zašto smo to uradili. Napravili su aranžman sa tim institucijama, koji je bio izuzetno nepovoljan za Republiku Srbiju. Zato što su ušle u kontrolu i mednadžment banke bez da su preuzele bilo kakv rizik za poslovanje te banke, kao i sa garantovanom isplatom. Sve je to bilo dogovoreno 2009. godine - navale je ona.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Đorđe Vukadinović


Vukadinović je pitao premijerku zašto se prodaje Komercijalna banka pošto dobro posluje i ostvaruje profit.

Kaže da je sadašnja vlast mnogo uradila da Komercijalna banka dobro posluje, dok je za vreme prethodne vlasti bio predviđen "zlatni padobran" za tadašnjeg direktora Komercijalne banke Ivicu Smolića koji je dobio otpremninu od 700.000 evra, kada je bio otpušten jer nije dovolno dobro radio svoj posao.

- To su bili politički dogovor i tako se Komercijalna banka vodila i jedna od velikih razloga zašto sam lično danas za prodaju Komercijalne banke, jer sve što smo videli do vlade koju je vodio Aleksnadar Vučić odnosno do 2014. godine, jeste da su sve banke u državnom vlasništvu bile vođene tako da se preko njih finansiraju pojedinci, izvlače pare i finansiraju stranke i da se te banke uništavaju. I to je bio slučaj sa Komercijalnom bankom - navela je Brnabić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojkan

28.02.2020 14:09

Srebrnina, koja donosi prihode, se ne prodaje.