NEMAČKI MEDIJI: Hrvatska je glavna svađalica u regionu

Autor: rts.rs

Vesti

05.10.2017

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike, a rešenja se ne naziru, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

RepublikaFoto: Tanjug
Za svađu spremni

- Hrvatska nema otvorene granične konflikte sa Italijom i Mađarskom, ali sa ostalim susedima - ima - navodi list u opširnom članku koji počinje prikazom spora između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva.

Spor sa Slovenijom

- Međunarodna arbitraža je presudila da tri četvrtine tog zaliva pripadaju Sloveniji i priznala toj zemlji pravo na pomorski koridor ka međunarodnim vodama. Slovenački premijer Miro Cerar je to nazvao istorijskom odlukom koja će definitivno okončati spor - ističe se u izveštaju i dodaje:

- Desilo se suprotno, odnosi između dve susedne zemlje koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije dramatično su se pogoršali. Slovenija sada bojkotuje pristup Hrvatske Organizaciji za međunarodnu saradnju i razvoji preti da će uložiti veto i na plan da Hrvatska pristupi Šengenskoj zoni 2018. godine.U leto 2015, kada su stotine hiljada migranata preko Balkana išle ka severu, Hrvatska nije bila zainteresovana da preuzme kontrolu svoje spoljne šengenske granice. Otkako je ta ruta zatvorena, nju ponovo zanima liberalni granični režim - piše ovaj medij.

Ustaški pozdrav u Jasenovcu

Srbija, istočni sused, dodaje se, često protestuje zbog moguće ili stvarne diskriminacije srpske manjine kao i zbog revizionističkih tendencija vladajuće HDZ.

- Jedan od poslednjih takvih sporova je vođen zbog spomen-ploče hrvatskim žrtvama rata u Jugoslaviji, koja je prvobitno bila postavljena u blizini bivšeg koncentracionog logora Jasenovac. Na njoj je ispisan ustaški pozdrav - kaže se.

- Crna Gora, sused na krajnjem jugu, protestovala je protiv postavljanja spomenika desničarskom ekstremisti i otmičaru aviona Miru Barešiću. Hrvatsko-crnogorski granični spor oko poluostrva Prevlake bi jednom trebalo da bude okončan bilateralnim pregovorima; dve zemlje ne žele da se obrate međunarodnoj arbitraži - navodi Frankfurter algemajne cajtung.

Posebno su opterećeni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sarajevo protestuje zbog gradnje mosta na Pelješcu koji bi jug dalmatinske obale spojio sa hrvatskom drumskom mrežom što bi značilo zaobilaženje bosanskohercegovačkog dela obale sa Neumom.

RepublikaFoto: Tanjug
Nema sa kim nije "zaratila": Kolinda Grabar Kitarović

Bošnjaci, to jest, bosanski muslimani, brane se od optužbi da islamistički teroristi imaju svoje centre u Bosni.

Pitanje granice

Zagreb podržava bosanske Hrvate u nastojanju da ostvare veći uticaj u bošnjačko-hrvatskoj federaciji. Bosanska tajna služba je nedavno priznala da je prisluškivala telefonske razgovore hrvatskih političara i preduzetnika."

Autor napominje da je hrvatsko odbacivanje odluke međunarodne arbitraže o Piranskom zalivu dovelo do nepotrebnog zaoštravanja situacije i preporučuje tim državama da postupe kao Holandija i Nemačka - granica na Emsu je bila sporna, ali, umesto da insistiraju na njenom tačnom utvrđivanju, dve zemlje su dogovorile formiranje specijalne komisije koja je regulisala upravu i korišćenje tog područja brojnim dodatnim sporazumima.

- Pitanje tačne granice je još uvek nerazjašnjeno, ali to ne smeta ni Nemcima ni Holanđanima - 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kojadinka

05.10.2017 18:04

Opet ublazavaju...kako svadjalica kad oni proteruju , eliminisu , zabranjuju , otimaju...