Zbog jednog čoveka trpi cela Inđija: Lokalni šerif stopira investiciju od 9 miliona

Autor:

Vesti

24.02.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za samo godinu dana Inđija i privrednici koji rade na teritoriji te opštine izgubiće najmanje devet miliona evra zbog toga što prvi čovek tog grada Vladimir Gak na sve načine opstruira otvaranja carinskog terminala, koji bi trebalo da posluje u okviru Carinarnice Šabac.

RepublikaFoto: Opština Inđija
Vladimir Gak

Kako Srpski telegraf saznaje od privrednika koji posluju u Inđiji, više od 2.500 preduzeća iz ovog grada, ali i mnogobrojne firme iz Stare i Nove Pazove, trpe ogromne gubitke zbog bahatosti Vladimira Gaka, koji je odložio otvaranje carinskog referata za 1. oktobar 2020.

- U pitanju su lični interesi Gaka zbog kojih svi ispaštamo. Otvaranjem carinarnice u Inđiji bio bi rasterećen terminal u Beogradu za 200-250 šlepera dnevno, koji ne bi ni prolazili kroz prestonicu. Ušteda po vozili bila bi 100 evra, pa vi vidite koliki je novac u pitanju - kaže jedan od sagovornika našeg lista.

RepublikaFoto: e-stock/M. ŽUNJIĆ

Manje gužve u Beogradu

Terminal u Inđiji olakšao bi rad i firmama iz unutrašnjosti, ali i iz Beograda. Transportna preduzeća iz Srema prevozila bi robu iz Evrope do svog terminala i logističkih centara u Inđiji, carinila robu i potom je isporučivala firmama širom Srbije. Na ovaj način rasteretio bi se terminal u Beogradu, koji je često zagušen šleperima.

Lako izračunati

Nije teško izračunati da se samo na šleperima dnevno izgubi 25.000 evra, 750.000 košta svaki mesec odlaganja, odnosno oko devet miliona evra za godinu dana.

Po zakonu, otvaranje carinarske ispostave u jednom gradu predlaže lokalna samouprava kad proceni da za to postoji potreba. Inđija je jedan od gradova koji se ubrzano razvija poslednjih godina, ali to Gaka nije prenulo. Kad su shvatili da od njega nema vajde, privrednici su se udružili i sami zatražili od Vlade Srbije da se otvori carinarnica.

Uprave carina: Nismo nadležni za kašnjenje

U Upravi carina su potvrdili za Srpski telegraf da je odlukom Vlade 20. septembra 2018. godine formiran carinski referat Inđija u sastavu Carinarnice Šabac. Vlada je dala rok da ovaj referat počne sa radom najkasnije do 1. oktobra 2019. godine, da bi potom početak rada bio odložen za 1. oktobar 2020. U Upravi carina ističu da oni samo poštuju odluke organa vlasti, a da odlaganja i kašnjenja nisu u delokrugu njihovog rada. Što se tiče troškova novoformiranih carinskih ispostava ili referata, oni se ne mogu se unapred proceniti.

Njihov predlog je odobren i, prema dokumentima u koje je Srpski telegraf imao uvid, otvaranje je dogovoreno za 1. oktobar 2019. U želji da se ovaj za privrednike ozbiljan problem što pre reši, sami su ponudili i adekvatnu lokaciju koja je ispunjavala sve propisane standarde. Ministarstvu finansija i Upravi carina ponudili su objekat od 160 kvadrata za referat i 3.400 kvadrata u Industrijskoj zoni 2 za carinsko skladište. Ostalo je samo da predsednik opštine udari paraf i odredi radno vreme, a onda je nastao problem.

- Prvo je odugovlačio s potpisivanjem papira, a onda je dva dana pred isticanje roka stigla odluka da se otvaranje odlaže za 1. oktobar 2020. Nama privrednicima iz Inđije ovo donosi nove gubitke, a sve zato što on želi da kontroliše tu carinarnicu. Međutim, nema ni parcelu ni dozvolu, ništa. Sramno je da jedan čovek stavi sopstvene interese ispred većine - kaže naš izvor.

Niko ne odgovara

Predsednik Srpske seljačke stranke Marjan Rističević, koji inače živi u Inđiji, rekao je da je ispratio sve što se dešava oko otvaranja carinskog referata, ali da je trenutno sve na mrtvoj tački i da on ne bi u to da se meša. Slično je reagovao i Dalibor Berić, predsednik parlamenta privrednika Srema.

Na pitanja nije odgovorio ni Gak, koji je, kako nam je rečeno u njegovom kabinetu, na putu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branko

24.02.2020 11:36

Sramota da se zbog jednog čoveka odlaže za godinu dana.