Divljanje šiptarskih vlasti kod Gnjilana: Srbinu bagerima sravnili kuću do temelja!

Autor:

Vesti

18.02.2020

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po odluci kosovske opštine Gnjilane, jutros oko devet časova bagerima je sravnjena porodična kuća Jovice Menkovića u Cernici.

RepublikaFoto: Printscreen/rts.rs
NEMILOSRDNO Posle bagera nije ostao ni kamen na kamenu

Menković kaže da su mu samo saopštili da je kuća bespravno izgrađena na opštinskom zemljištu i da su mu onemogućili da joj priđe.

Naveo je da je kuća površine 250 kvadratnih metara izgrađena na placu od pet ari 1996. godine, ali da u njoj nije živeo iz bezbednosnih razloga jer se nalazila u potpuno albanskom okruženju.

- Sa porodicom, majkom, suprugom i troje dece živimo svih ovih godina kao podstanari u kući čiji je vlasnik moj stric. Radim u školi u Cernici kao čuvar za 20.000 dinara. Proces legalizacije kuće sam pokrenuo pre tri godine, slučaj je na sudu, ali nisu sačekali konačnu presudu, već su mi porušili kuću - ispričao je Menković za Kosovo onlajn.

JOVICA MENKOVIĆ SA PORODICOM OD 1996. ZBOG STRAHA NIJE ŽIVEO U SVOJOJ KUĆI

Predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Srđan Mitrović oštro je osudio ovaj čin, nazivajući ga vandalskim i nezakonitim.

Mitrović je ocenio da se radi o pritisku i maltretiranju preostalih Srba u ovom multietničkom selu i da ovaj događaj nije jedini, već jedan u nizu pokušaja pritiska na preostale Srbe da se isele.

Srđan Mitrović: Uredni papiri

Mitrović navodi da je opština Gnjilane tokom devedesetih godina prošlog veka dodelila plac za gradnju kuće ovoj porodici.

- Ova porodica poseduje urednu dokumentaciju o tome, ali koju kosovska opština Gnjilane nije uvažila kao relevantnu - naveo je on u saopštenju koje prenosi RTV Puls.

O tome je obavestio i ministra za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića i predstavnike Srpske liste.

U selu Cernica živi dvadesetak srpskih porodica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading