Francuska spremila paket investicija za našu zemlju: Makron ulaže milijarde u Srbiju!

Autor:

Vesti

18.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Investicije u privredu, velika ulaganja u infrastrukturu i vojna saradnja samo su deo paketa od više milijardi evra koji je francuski predsednik Emanuel Makron pripremio za Srbiju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Emanuel Makron

O namerama Pariza francuski lider otvoreno je govorio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Ističući da su u Srbiji vidljive samo investicije Kine i Rusije, Makron je od kolega, šefova država EU, zahtevao da slede primer Francuske i ulažu u Srbiju.

Govoreći o Srbiji, Makron je rekao:

- Veoma poštujem predsednika Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa. Ako EU želi da uključi Balkan, mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, a Francuska već menja politiku u tom pravcu. To treba da radimo, umesto da samo počinjemo pregovore - naglasio je Makron.

Podsetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja, upozorivši da će za dve godine ljudi reći kako je vreme da uđe u EU jer s pravom već počinje da gubi strpljenje.

KLJUČNE MAKRONOVE PORUKE U BEOGRADU

  • - EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju
  • - Srbija je velika evropska država i nacija, ima svoje mesto u Evropi, a tačan datum kad će postati članica EU manje je važan
  • - nije dobro da se previše brzo uđe u Evropu jer to ne bi bilo dobro ni za Srbiju niti za Evropu
  • - nema tačno određenog datuma ulaska u EU i ne treba se zatvoriti u kalendar
  • - Francuska spremna da sarađuje u svim oblastima, od vojne i kulturne saradnje do pravosuđa
  • - angažovaću se da se obnovi dijalog Beograda i Prištine kako bi se postigao sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum
  • - nema gotovog rešenja za kosovski problem, magično rešenje ne postoji, a ja sam za kompromis
  • - svaka strana mora da se pomeri kako bismo gledali u budućnost

KONKRETNI PODACI

Izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova tvrde da iza Makronovih reči stoje konkretne brojke.

- Cifre su najbolji pokazatelj, u prethodnoj godini, kada je Makron bio u poseti Srbije, francuske investicije u Srbiju premašile su milijardu evra. S druge strane, devet godina pre toga zbir francuskih investicija bio je blizu 1,5 milijardi evra, a francuske kompanije u Srbiji zaposlile su oko 11.000 radnika - podseća izvor Srpskog telegrafa.

Dodaje da će ove godine francuska ulaganja u Srbiju biti znatno viša, s obzirom na to da je tokom Makronove posete Beogradu u julu prošle godine potpisano 25 sporazuma, od kojih se pet ugovora tiču saradnje u oblasti naoružanja i vojne opreme.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Makronov tim specijalaca za Srbiju

Emanuel Makron je odmah posle posete Beogradu u julu prošle godine imenovao dva specijalca za projekat zapadnog Balkana, o čemu je svojevremeno pisao Srpski telegraf. Odlazeći ambasador Frederik Mondoloni predviđen je za šefa odeljenja za zapadni Balkan, Rusiju i centralnu Aziju, dok je ekspert za bezbednost i pitanja vezana za EU Žan-Luj Falkoni imenovan za predsednikovog ključnog čoveka u Beogradu.

Glavni zadatak koji im je Makron poverio odnosi se na političku, ali i snažniju ekonomsku pomoć i podršku Srbiji.

Naš sagovornik dodaje da je Makron angažovan i kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- Pariz podržava postizanje kompromisa kojim će biti uvaženi i interesi Beograda. Upravo je Makron pre nekoliko dana najavio održavanje samita pod pokroviteljstvom Pariza i Berlina na kojem bi se otvorio put dijalogu. Makron poput Trampa zahteva od Prištine bezuslovno ukidanje taksi kao preduslov za nastavak razgovora - dodaje naš sagovornik.

Objašnjava i da je to razlog što se iz Prištine svakodnevno čuju i glasovi koji su za podelu, ali i oni koji su na liniji stvaranja "velike Albanije", te da to objašnjava odluku američkog državnog sekretara da se u Minhenu ne sretne sa premijerom takozvane države Kosovo.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

NA REDU JE NEMAČKA

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže za Srpski telegraf da je Makron u pravu za sve što je rekao u Minhenu, čime je, kako navodi, posredno potvrdio sve veću zainteresovanost za francusko uključivanje u investicije kod nas.

- Iako je malo preuveličao prisustvo Kine i Rusije, veoma je važno što su se ove reči čule pred evropskim liderima. Očigledno su ga ostvareni rezultati neevropskih investicija u Srbiji primorali da na ovaj način reaguje, pa ih time malo i prepadne. Sad je od velike važnosti da još i Nemačka zauzme identičan stav po ovom pitanju - smatra Kovačević.

- Upravo je Pariz poslednjih godina pokrenuo značajne investicije poput razvoja beogradskog aerodroma. Francuska se nakon mnogo godina konačno politički vratila na Balkan. Osim snažne podrške na putu ka EU koju od Pariza možemo očekivati, veoma je bitno da privučemo što je moguće više francuskih investicija kako bi Srbija ponovo postala najvažniji partner Francuske u ovom delu Evrope - zaključuje Starović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading