EKSLUZIVNO - Ivica Dačić: Srbi sa kruzera su preventivno u izolaciji, Japanci su jako spori sa dijagnostikom

Autor:

Vesti

13.02.2020

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Srpski telegraf da među 14 srpskih državljana koji su od 3. februara u karantinu na kruzeru "Dajmond princes" u japanskoj luci Jokohama nema zaraženih od novog koronavirusa COVID-19, ali da je troje stavljeno u preventivnu izolaciju i čekaju rezultate testiranja.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ivica Dačić

- Japanci su jako spori, rezultati testiranja se čekaju po tri dana. Ako nastave tim tempom, neće moći da ih istestiraju ni za mesec dana - kazao je Dačić.

On je naglasio da niko od srpskih državljana koji su u izolaciji nemaju simptome infekcije.

- Oni su bili u kontaktu s onima koji su zaraženi i zato se nalaze u u izolaciji, ali im još nisu stigli rezultati testiranja. Preventivno je u izolaciju stavljeno troje naših - rekao je Dačić.

SUBOTIČANIN: DOBRO SAM

Jedan od državljana Srbije koji se nalazi u karantinu je član posade Daniel Dušnoki iz Subotice, koji je juče na Fejsbuku postavio isečke iz srpske štampe o tome da se sumnja da je on zaražen virusom, napisavši da se oseća dobro. Dušnoki je kazao da nije zaražen i da nije bio ni na testiranju jer nema simptome koronavirusa. On je kazao da sa kolegama radi bez ikakvih problema i da su svi srpski državljani zdravi.

SZO: Nagli porast zaraženih zbog promene dijagnostike

Nagli porast broja novih slučajeva koronavirusa u Kini rezultat je "šire definicije" te bolesti koja je počela da se primenjuje, poručeno je juče iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Nova definicija širi broj slučajeva obolevanja jer uključuje ne samo slučajeve potvrđene u laboratoriji već i one klinički dijagnostikovane na osnovu simptoma i izloženosti - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević i dodao da su od Kine zatražena dodatna objašnjenja o novom definisanju obolevanja. Broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u Kini povećan je na 1.367 ljudi, a zaraženo je 59.805 osoba.

Dušnoki je naglasio da na kruzeru nema panike, pa ne bi trebalo da je bude ni u Srbiji. On je naveo da nije u kontaktu sa zaraženim putnicima i da brodom patrolira noću, pošto se dežura na smenu.

Ministarstvo zdravlja Japana nastavlja da sprovodi testove za prisustvo koronavirusa kod lica koja se nalaze na brodu u karantinu. Tokom vršenja analize prednost imaju lica sa simptomima koji ukazuju na prisustvo virusa, lica preko 75 godina starosti, kao i lica sa hroničnim oboljenjima. Do sada je potvrđeno da je koronavirusom na kruzeru na kojem je više od 3.500 putnika i članova posade zaraženo 218 osoba.

DRAMA DRUGOG KRUZERA

Drugi kruzer "Vesterdam", čije pristajanje je do sada odbilo pet azijskih i pacifičkih zemalja iz straha od širenja virusa, konačno se usidrio u Kambodži, gde će 2.200 putnika biti podvrgnuto testiranju. Uplovljavanje broda u luke drugih zemalja nije dozvoljavano, iako je vlasnik "Holand Amerika lajn" saopštio da među 1.455 putnika i 802 člana posade nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Makedonac prvi oboleli iz bivše SFRJ

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je juče da je državljanin koji se nalazi na kruzeru "Dajmond princes", usidrenom kod Jokohame u Japanu, zaražen koronavirusom COVID-19. U saopštenju se dodaje da je zaraženi hospitalizovan u zdravstvenoj ustanovi u Japanu i da je ambasada Severne Makedonije u Tokiju u komunikaciji sa tim njihovim državljaninom, kao i s ostalom dvojicom koji se još uvek nalaze na brodu u Jokohami i koji izjavljuju da su dobro i da nemaju simptome povezane sa koronavirusom.

Kruzer je započeo putovanje prošlog meseca u Singapuru, a poslednje stajanje je imao u Hongkongu, gde je do sada potvrđeno 50 slučajeva koronavirusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading