Nastavljena istraga ubistva Olivera Ivanovića! Tužilac: Reč je o kriminalnoj grupi koja deluje od 2002. godine! Evo kako su se izjasnili optuženi!

Autor: Tanjug

Vesti

11.02.2020

08:26 >> 11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom sudu u Prištini na pripremnom ročištu u procesu protiv optuženih za umeštanost u ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine, danas je pročitana optužnica protiv šestoro Srba, koji su potom negirali da imaju veze sa ubistvom Ivanovića.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Oliver Ivanović

Tužilac Bljerim Isufaj pročitao optužnicu kojom su obuhvaćeni Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, kao i trojica optuženih koji nisu dostupni kosovskim organima - Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić. Tužilac smatra da su oni delovali kao organizovana kriminalna grupa koja nije formirana slučajno, već deluje od 2002. godine.

Prema optužnici, grupu predvode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i Željko Bojić koji su grupu osnovali u cilju uspostavljanja političke i ekonomske kontrole na severu Kosova.


Organizovana kriminalna grupa pripremala je i ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi Kosovo online navode optužnice, u kojoj se dalje tvrdi da je Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović iskljucila kamere u kancelarijama sedišta Građanske inicijative, "jer je radila kao administrator i u ovim prostorijama je bila jedina pristuna osoba kada je izvršeno ubistvo". Arsovićeva se tereti za saučesništvo u ubistvu. Kosovo online dodaje da se u optužnici se navodi i vatreno oružje koje je pronađeno kod pojedinih okrivljenih tokom pretresa njihovih kuća i stanova.
RepublikaFoto: facebook.com/Arsović Silvana
Silvana Arsović

U nastavku ročišta okrivljeni su negirali krivicu u vezi sa krivičnim delom ubistva. Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su priznali krivicu samo za nelegalno posedovanje oružja.


SiIvana Arsović je izjavila da se apsolutno ne oseća krivom ni po jednoj tacki optužbe, dok je Rade Basara tokom izjašnjenja naglasio da se za vreme ubistva Olivera Ivanovića nalazio u Hrvatskoj u periodu od 7. do 27. januara 2018.

Na početku ročišta advokati optuženih zahtevali su da im se dostave snimci sa bezbednostnih kamera u severnom delu Mitrovice, koji, kako tvrde, daju vidne opise dokaza, i koji su važni za ovaj proces. Sudija Veljon Kurtaj na početku je saopštio da je suđenje javno, ali je zabranio medijima da snimaju sam tok, osim uvodnih kadrova, rekavši da će biti dozvoljeno snimanje samo u trenutku kada se bude čitala optužnica.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Kosovski policajci su u sudnicu priveli Radeta Basaru, Žarka Jovanovića, Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, optužene koji se nalaze u pritvoru. Silvana Arsović se brani sa slobode, kao i Dragiša Marković. Ročištu prisustvuje i potrpredsednica GI SDP Ksenija Božović, javlja Kosovo onlajn.


Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu, koju je 27. decembra dopunilo i promenilo kvalifikaciju dela samo u odnosu na Silvanu Arsović, koja se sada tereti za teže krivično delo - saizvršilaštvo u teškom ubistvu, dok se prvom optužnicom teretila za pomaganje u teškom ubistvu.

Glavni tužilac Sulja Hodža, koji je i podigao optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića, od danas je u penziji, preneli su kosovski mediji.
RepublikaFoto: kossev

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Optužnica je napisana na 40 strana, a predmet sadrži još 12.500 strana dokumentacije, sa dokazima iz tog predmeta.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading