Kurti se naoštrio: Meša karte a evo šta je rekao o normalizaciji sa Beogradom

Autor: Tanjug

Vesti

03.02.2020

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetske agencije objavile su večeras da je Priština dobila novu vladu, izdvajajući najave novog premijera Aljbina Kurtija da će zauzeti čvrst stav u pregovorima s Beogradom.

RepublikaFoto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ
Skupština Kosova

Agencije Asošiejted pres i Rojters ocenjuju da će jedan od glavnih izazova nove vlade biti upravo pregovori Beograda i Prištine, podsećajući da su ti razgovori obustavljeni u novembru 2018. pošto je Priština uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Britanska agencija navodi da je Kurti rekao da će ukinuti takse za srpske proizvode, ali da će uvesti druge mere, podsećajući na njegovu izjavu da će sa Srbijom "imati pun reciprocitet u trgovini, politici i ekonomiji".

Rojters izdvaja i Kurtijevu najavu da će uvestti i obavezu tromesečnog služenja vojnog roka.

Asošiejted pres javlja da je Kurti rekao da neće ukinuti takse na srpske proizvode, već da će ih zameniti drugim merama u skladu sa "reciprocitetom" iz 33 sporazuma koje su Beograd i Priština potpisali 2011. godine.

U tom kontekstu, AP je podsetio i na izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da će saradnja Srbije sa novom vladom u Prištini zavisiti od njene spremnosti da ukine takse na srpske proizvode i da ispuni ono na šta se obavezala tokom pregovora Beograda i Prištine pod posredstvom EU.

AP podseća da su u protekle dve sedmice i SAD i EU slale svoje predstavnike u Prištinu i Beograd kako bi na njih apelovali da nastave dijalog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading