Zorana pada na POLEDICI! Škljocnule lisice na rukama još jednom bliskom saradniku ministarke

Autor:

Vesti

04.02.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Steže se obruč oko Zorane Mihajlović! Dok njeni najbliži saradnici padaju kao kruške zbog korupcije, ona i dalje kao ne zna šta se dešava u njenom resoru, kabinetu i ministarstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
REDOM HAPSE OKO NJE: Sa Poledicom i Jevtićem

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, juče je zbog osnovane sumnje da je zloupotrebio službeni položaj uhapšen državni sekretar i ministarkin najbliži saradnik Miodrag Poledica. Pored njega, slobode su lišeni i Branimir Alimpić, Predrag Ćurčić, vlasnik jedne kompanije Zoran Stanojević i Mirko Međo. A da je Poledica čovek od najvećeg Zoraninog poverenja, pokazuje i činjenica da je njemu poverila da vodi pregovore o dva važna poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU.

Spasić: Ko je tako sumnjivom čoveku dao funkciju

DRUGI PO REDU

Podsećamo, ovo je drugo hapšenje Zoraninih bliskih saradnika za manje od mesec dana. Direktor "Infrastruktura železnica Srbije" Miroljub Jevtić uhapšen je 9. januara zbog mita od 10.000 evra, zbog muljanja u eksproprijaciji zemljišta na trasi pruge koja je pod direktnom upravom Zorane Mihajlović i njenog ministarstva. Pored njega, tada su privedeni i Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada, kao i dvojica advokata iz tog grada - Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Činjenice o aferi

* 9. januara uhapšen Miroljub Jevtić, direktor "Infrastruktura železnice", bliski saradnik i nekadašnji savetnik Zorane Mihajlović

* 10.000 evra u kešu pronađeno je kod Jevtića, što se jasno vidi na snimku koji je objavila policija

* Jevtić je isprva sve priznao, pa čak i koliko novca je nosio ministarki i njenom mužu, a potom je sve negirao

* Deset dana nakon hapšenja Jevtića ministarka je u njegovu fotelju pokušala da ugura njegovog zamenika Milana Maksimovića, a zatim još neke svoje kandidate

* Plan su osujetili sindikati železničara koji su se pobunili protiv ministarke

* 3. februara zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen Zoranin najbliži saradnik Miodrag Poledica

Nakon hapšenja Poledice, Mihajlovićeva se oglasila saopštenjem i navela da ministarstvo na čijem je čelu i ona lično daju punu podršku nadležnim organima u borbi protiv korupcije.

- Za sada nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar ministarstva Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret - navela je ministarka.

Foto: Srpski telegraf
Ponedeljak 13. 1. 2020. 2-3 strana

Vujačić: Neće se na ovome završiti, biće još hapšenje

Nekadašnji službenih DB Božidar Spasić za Srpski telegraf pita da li je i ko uradio proveru Poledice pre nego što je postavljen na jednu tako odgovornu funkciju.

Ko je Miodrag Poledica

Miodrag Poledica rođen je 1969. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je specijalističke studije Menadžment javne uprave završio na Fakultetu organizacionih nauka. Na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imenovan u aprilu 2014, a prethodno je od avgusta 2012. godine obavljao istu funkciju u tom ministarstvu. Od 2003. do 2012. obavljao je dužnost načelnika odeljenja za železnički i intermodalni transport u ovom ministarstvu.

Predsedavajući je za dva pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja EU: 14 - transportna politika i 21 - transevropske mreže.

- Hapšenjem državnog sekretara država šalje jasnu poruku da želi da se obračuna sa korupcijom i da niko, ali baš niko nije nedodirljiv i zaštićem položajem na kome se nalazi. U ovom trenutku ja ne vidim direktnu umešanost Zorane Mihajlović, ali je ona kao ministar morala u najmanju ruku da blagovremeno uoči da li je taj čovek sposoban da bude na mestu na kome je bio - rekao je Spasić.

Foto: Srpski telegraf
Utorak 14. 1. 2020. 2-3 strana

12 godina zatvora maksimalna kazna za zloupotrebu službenog položaja, minimalna dve godine

KO JE SLEDEĆI?

Nakon hapšenja Jevtića, kako je Srpski telegraf već pisao, on je isprva sve priznao, pa čak i koliko novca je nosio ministarki i njenom mužu, a onda mu je preneta poruka šta da radi i okrenuo je ploču, pa je negirao krivicu. Upitana za hapšenje saradnika, Zorana je samo rekla da je "razočarana" njegovim ponašanjem.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Zašto je uhapšen državni sekretar

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, u nastavku postupka u vezi sa zloupotrebama u "Infrastrukturama železnice" uhapšeno je pet osoba, među kojima je i državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. Tužilaštvo je, navodeći inicijale uhapšenih, navelo da postoje osnovi sumnje da su zaposleni u "Infrastrukturama" u postupcima javne nabavke, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kršeći i druge propise, zloupotrebili svoja ovlašćenja i službene položaje, u čemu im je pomogao Poledica, kako bi favorizovali privredno društvo čiji je direktor Stanojević u dobijanju poslova izvođenja radova na železnici.

Advokat Svetozar Vujačić, koji je upoznat sa celim slučajem, nije iznenađen hapšenjem bliskog Zoraninog saradnika i veruje da će biti novih privođenja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Hapšenjem Poledice i ministarka se našla u nezavidnom položaju, što opet ne mora, a implicira i njenu krivicu. U svakom slučaju, istraga će pokazati šta se sve tu dešavalo. Verujem da će se hapšenja nastaviti, neće se na ovome završiti - zaključuje Vujačić.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading