Španija neće na samit u Zagrebu zbog Kosova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.01.2020

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija preti da će bojkotovati samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, prenose zapadni mediji, pozivajući se na "pouzdane izvore" u Madridu, Zagrebu i Briselu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Španski zvaničnici su navodno upozorili domaćine samita, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati na skupu na kome "Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana".

Oni tvrde i da je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja-članica EU već obaveštene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, preskoči samit u Zagrebu.

U pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU navodi se da je još rano za potvrđivanje učešća premijera, jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog Predsedništva.

Mediji ocenjuju da je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posredno priznao da stvari u organizaciji Samita ni idu glatko zbog tvrdog stava jedne zemlje-članice.

Na pitanje o mogućim problemima u organizaciji Samita zbog ravnopravnog učešća Prištine, Jandrković je rekao da nije lako uskladiti interese svih država-članica EU.

- Kada postoje suprotstavljeni interesi, onda se dugo pregovara - rekao je Jandroković i dodao da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.

Jandroković je poručio da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je moguće da bi Zapadni Balkan dobio jasnu EU perspektivu i da bi proces proširenja išao dalje, što je, prema njegovom mišljenju, jasan i nedvosmislen stav vlade u Zagrebu i njenog premijera.

- Ne dele sve zemlje EU takve stavove i taj entuzijazam. Razgovaraćemo u najboljem interesu naših suseda. Hoće li to biti dovoljno za uspeh Samita, u ovom trenutku ne mogu reći sa sigurnošću, ali se nadam da će on doneti takve rezultate da će svi biti zadovoljni - rekao je Jandroković.

Mediji navode da su zagrebački zvaničnici i dalje uvereni da će se do maja pronaći formula koja će omogućiti učešće svih pozvanih.

Više diplomatskih izvora im je potvrdilo da Hrvatska intenzivno radi "na svim nivoima" u cilju pronalaska rešenja, kako bi Samit bio uspešan tako što će biti omogućeno učešće kako Španije, tako i Prištine.

- Radimo sa protokolom kako se ne bi ponovila Sofija - rekao je jedan izvor iz hrvatskog predsedavanja.

Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac predsedavanja Evropskoj uniji Hrvatske koja namerava da njime potvrdi jasnu evropsku perspektivu za sve zemlje regiona.

Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno učešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja, među kojima je i prošlogodišnji samit u Sofiji na kojem Madrid nije učestvovao iz istih razloga.

Takođe, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i regiona, koji je održan u avgustu prošle godine u Helsinkiju, tadašnji šef španske diplomatije Žozep Borelj je napustio prostoriju zbog prisustva kosovskog ministra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading