Srpskim funkcionerima ističe rok! Ako do sutra ne izvrše obaveze ostaju bez fotelje, a preti im i robija!

Autor:

Vesti

30.01.2020

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Funkcioneri u Srbiji koji su imali promene u imovini i prihodima imaju rok do sutra da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu vanredni izveštaj o bitnim promenama u imovinskim kartama.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vlada Srbije

Ta obaveza se odnosi na oko 33.000 funkcionera.

Funkcioner je dužan da podnese izveštaj sa stanjem imovine na dan 31. decembar prethodne godine, ukoliko je došlo do bitnih promena u imovinskoj karti u odnosu na podatke iz prethodnog izveštaja.

Bitna promena u odnosu na podatke iz prethodnog izveštaja smatra se svaka promena koja se odnosi na imovinu čija vrednost prelazi iznos godišnje prosečne zarade bez poreza i doprinosa.


Agencija za borbu protiv korupcije sa organima i institucijama provera da li postoje funkcioneri koji su premašili ovaj iznos za vanredno prijavljivanje imovine, a nisu je prijavili.

Ako funkcioner ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina, a funkcioneru koji je osuđen na ovu kaznu prestaje obavljanje javne funkcije i zabranjuje se sticanje javne funkcije u roku od deset godina od dana pravosnažnosti presude.

Funkcioner može biti kažnjen i novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara za prekršaj ako prijavi imovinu nakon isteka roka propisanog zakonom.

Funkcioner kome je prestala javna funkcija dužan je da podnese Izveštaj o bitnim promenama u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja i u naredne dve godine od prestanka javne funkcije.


Agencija je sredinom januara, uz podsećanje na obavezu o roku za vanredno prijavljivanje imovine, navela je da iznos godišnje prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji za 2018. godinu iznosio 595.800 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading