BOCAN HARČENKO NEMA DILEMU: Rezolucija 1244 je ključ za kosovsko pitanje

Autor: Tanjug

Vesti

29.01.2020

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucija 1244 nije savršena, ali predstavlja najbolje moguće rešenje u realnom okviru i najvažniji problem je da nije poštovana, poručio je večeras ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i naglasio da je ova rezolucija ključ za rešenje kosovskog pitanja.

RepublikaFoto: youtube.com/Elta HD
Aleksandar Bocan-Harčenko

- U istoriji UN, ona je možda je najgori primer potpunog kršenja rezolucije SB. To je najvažniji problem, da li će biti ispunjena? Mi smatramo da mora da bude ispunjena i da je ovo ključ za rešenje pitanja Kosova. Bio je, jeste i ostaće - rekao je Bocan-Harčenko na beogradskom Pravnom fakultetu, gde je održao predavanje o Rezoluciji 1244 povodom dve decenije od njenog donošenja.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će ova rezolucija ikad biti primenjena, ruski ambasador je naveo da potpuno savršene stvari ne postoje, ali da je Rezolucija 1244 "najbolje što je bilo moguće u nekom realnom okviru".

- Ona je odredila i sad određuje najbolji pravac u svim detaljima, određuje regulisanje situacije na Kosovu, regulisanje svih otvorenih pitanja, obezbeđuje pravo na povratak, međunarodno prisustvo i bezbednost. Najvažniji problem je da nije poštovana i ispunjena do kraja, a uglavnom nije ispunjena uopšte - rekao je Bocan-Harčenko.

 

 

Upitan zašto je danas bitno podsetiti na važnost primene Rezolucije 1244, Bocan-Harčenko je ukazao na činjenicu da kosovsko pitanje nije rešeno i ocenio da to predstavlja otvoren problem u Evropi.

- Mora se i zbog regiona, saradnje i evropske bezbednosti rešiti problem. Ponovo imamo raznovrsne aktivnosti i pokušaje, ali nijedan pokušaj ne traži povratak Rezolucije 1244. Unapred mogu da kažem, s potunom odgovornošću, ako se ne vratimo na Rezoluciju 1244, svaki pokušaj, nazalost, uz sve aktivnosti, biće uzaludan - poručio je Bocan- Harčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

29.01.2020 23:00

A kada će te Bokane da izađete iz dileme,više jednom.