Veliki dan za Srbiju i Vojvodinu: Otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu

Autor: RTV, Republika

Vesti

29.01.2020

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Novom Sadu otvoren novoizgrađeni Naučno-tehnološki park, namenjen Fakultetu tehničkih nauka, zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade uz podršku Grada Novog Sada i FTN-a, vredan 26 miliona evra. ...

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Premijerka Srbije prilikom otvaranja naučno tehnološkog parka

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić kazala je ovom prilikom da Srbija do 2014. nije imala ni jedan jedini naučno-tehnološki park, a da će do kraja mandata ove Vlade imati četiri takva parka i celu mrežu startap centara.

- Ovo je poseban dan, ostvarenje jednog sna koji smo svi zajedno sanjali. Stavili smo pred sebe transformaciju celog društva i danas imamo i suštinski konkretno bolјu budućnost za generacije koje dolaze. Danas imamo pobedničku Srbiju. Imamo infrastrukturu za drugačiju budućnost, i sledećoj Vladi ostavićemo sve preduslove za to - izjavila je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ana Brnabić tokom obraćanja

Reč je o pametnoj i zelenoj zgradi, koja će imati višestruki značaj, pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

- Zahvalјujući ispunjenom obećanju na polaganju kamena temelјca u oktobru 2016. godine, danas imamo novoizgrađeni objekat ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, u kojem će već od danas, na 10.000 kvadrata, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad - kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Sredinom godine deo Naučno-tehnološkog parka biće iznajmlјen startap i IT kompanijama. 

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Igor Mirović za govornicom

- Ponosan sam jer je Pokrajinska vlada jedan od klјučnih nosilaca izgradnje ovog objekta. Ovo je veliki dan za AP Vojvodinu i Srbiju, jer smo danas postavili još jedan temelјni stub razvoja obrazovnog i naučnog rada u oblasti informacionih tehnologija. Ovo je veliki dan i za još brži rast Univerziteta u Novom Sadu, kao jednog od najprosperitetnijih univerziteta u ovom delu Evrope, koji ima ogroman razvojni značaj za celo naše društvo - istakao je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, ovo je samo jedna od zajedničkih investicija koje su realizovane zahvalјujući principu okuplјanja oko projekata, koji je postavlјen kao prioritet u radu Pokrajinske vlade.

Mirović: Ovo je veliki dan za Vojvodinu i Srbiju

- Vodeći se tim principom, danas u AP Vojvodini imamo realizovane važne investicije – izgradili smo i novu zgradu RTV-a, i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu, i Žeželјev most, kao i druge projekte širom AP Vojvodine - istakao je predsednik Mirović.

Otvaranju Naučno-tehnološkog parka prisustvovali su i ministar bez portfelјa zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, članovi Pokrajinske vlade i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ela

29.01.2020 17:32

Ostvarenje velikog sna.

Odgovori 12 1
Stojkovic_NBG

29.01.2020 21:21

Zaista odlicno, veoma bitan projekat.