MITROPOLIT AMFILOHIJE: Neću da me Marković svađa sa Irinejem

Autor: Tanjug

Vesti

23.01.2020

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva (SPC) i veliki broj građana Crne Gore, smatrajući da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

RepublikaFoto: Tanjug/TV Hram
Mitropolit Amfilohije

- O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima delujeko na to bezakonje i da se ono promeni - to je u redu - rekao je Amfilohije u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti".

On je, međutim, istakao da je "ista stvar" voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da "oni stave pod znak pitanja to bezakonje".

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.


- Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja - rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore" i istakao da je "Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija", i da je Mitropolija nazamisliva bez Pće patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crke".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Jastreb

24.01.2020 06:18

Odavno si ti prodao veru za večeru!!! Milo te je držao na kanabetu kao kućnog ljubimca a nisi zalajao ni kad su priznavali Kosovo, ni kad je načinjen veliki progon srba i svega srpskog, a sve vreme si dremao na Milovom kanabetu, to je tvoj rezultat svakome je jasno sem nekih jadnika koji ti još veruju.

Odgovori 0 10
KPCTA

24.01.2020 14:31

Само Слога Србе Спасава.

KPCTA

24.01.2020 15:07

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Нећу да ме премијер Црне Горе Марковић свађа са патријархом Иринејем.

Rea

24.01.2020 16:32

Podrska Irineju!