Majkl Karpenter ekskluzivno za Srpski telegraf: Srbi i Albanci nek se dogovore, Amerika će podržati taj sporazum!

Autor:

Vesti

23.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ništa nije gotovo i ništa nije isključeno, pa čak ni promena granica kada je u pitanju Kosovo, poručuje Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona u intervjuu za Srpski telegraf.

Foto: youtube.com/Bloomberg Politics
Majkl Karpenter

Pristalica Džozefa Bajdena, najjačeg kandidata američkih demokrata za budućeg šefa Bele kuće, poručuje da će Vašington aminovati svako rešenje oko kojeg se usaglase Srbi i Albanci. Ističe da po tom pitanju nema crvenih linija, sve je na Beogradu i Prištini, dok će, prema njegovim rečima, Evropska unija, Amerika i Ujedinjene nacije podržati održiv dogovor.

Karpenter, koji sada obavlja funkciju višeg direktora Centra za diplomatiju i globalni angažman "Pen Bajden", komentarisao je akciju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da Srbe u Americi organizuje da na američkim predsedničkim izborima glasaju za Donalda Trampa. Karpenter je analizirao i šta bi donela promena na čelu, kao i šta će se značajno promeniti u Vašingtonu, ali i na Balkanu ako Tramp izgubi na predsedničkim izborima u novembru.

LIČNA KARTA

- Viši direktor Centra za diplomatiju i globalni angažman "Pen Bajden"

- saradnik pri Atlantskom savetu, krovnoj organizaciji koja postoji u većini NATO država i država uključenih u Partnerstvo za mir

- Prethodno je bio u Pentagonu kao zamenik pomoćnika ministra odbrane, odgovoran za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju, Balkan i kontrolu konvencionalnog naoružanja

- Radio kao savetnik za spoljnu politiku potpredsednika Džozefa Bajdena

* Rekli ste da se srpski šef diplomatije Ivica Dačić meša u unutrašnju politiku SAD time što poziva Srbe u Americi da glasaju za Donalda Trampa na izborima ove godine. Zašto vam je njegova izjava toliko kontroverzna kada se i predstavnici Albanaca ponašaju na isti način (da li je i to za vas sporno)?

- Ministar Dačić može da traži od srpskih Amerikanaca da glasaju za koga god želi. Moja poenta je samo da ovo možda nije najpametnija diplomatska strategija. U interesu Srbije je da u Sjedinjenim Državama ima široku dvostranačku podršku, za koju mislim da trenutno uživa. Kao demokrata, smatram se prijateljem Srbije i u potpunosti podržavam njenu evropsku integraciju. Pa zašto politizovati odnos Srbije sa Sjedinjenim Državama kada to nije neophodno? U svakom slučaju, mislim da to zaista nije važno jer srpski Amerikanci ne uzimaju uputstva o tome kako da glasaju. Oni glasaju na osnovu svojih vrednosti i uverenja i upravo tako treba da bude.

* Što se tiče američkih predsedničkih izbora... Ko ima najviše šanse da pobedi?

- Naravno, pristrasan sam, ali mislim da potpredsednik Bajden ima najbolje šanse da pobedi u novembru. Trenutno on vodi u "izborima pre izbora" za kandidata Demokratske stranke, a verujem da je kao kandidat najbolje spreman da vrati Beloj kući integritet i čast jer ima široku podršku među mnogim različitim grupama. Takođe, on je kandidat sa najširim spoljnopolitičkim iskustvom i vizijom za budućnost. Razgovarao sam sa mnogim levo orijentisanim demokratama, ali i sa čvrstim republikancima, i sa obe strane su mi rekli da podržavaju Bajdena u trci 2020. godine. Ne postoje drugi kandidati koji imaju takvu široku, sveobuhvatnu podršku.

* Šta će se značajno promeniti u Americi ako Tramp izgubi?

- Možemo da očekujemo kraj korupciji u Beloj kući, ali i koherentniju američku spoljnu politiku, koja unapređuje vrednosti za koje se zalaže Amerika: demokratija, sloboda pojedinca i suverenitet države. Na Balkanu, mislim da će to značiti više ulaganja u realizaciju evropskog jedinstva, slobode i mira.

* Kao savetnik za spoljnu politiku potpredsednika Bajdena kažite nam da li Kosovo i dalje uživa podršku američkih demokrata?

- Pa ja sam bivši savetnik Bajdena za spoljnu politiku. Trenutno govorim samo za sebe i nikog više. Ali reći ću ovo: i demokrate i republikanci u Kongresu čvrsto su ujedinjeni u podršci nezavisnog Kosova. Dakle, to se neće promeniti. Ali isto tako mislim da obe strane žele rezoluciju koja će omogućiti Srbiji i Kosovu da žive rame uz rame u miru i prosperitetu, pa moramo kreativno da razmišljamo o tome kako to postići. Ne mislim da je status kvo održiv.

Bajden i Sanders najozbiljniji Trampovi protivkandidati

S obzirom na to da su crni, latinoamerički i azijski kandidati ispali iz trke zbog nedostatka novca i podrške ili se nisu kvalifikovali za debatu, bivši potpredsednik Džozef Bajden, koji sada vodi svoju treću trku za predsedničku nominaciju demokrata, vodi u nacionalnim anketama, ali zaostaje za drugim kandidatima u Ajovi i nekim drugim državama.

Njegova podrška i dalje jača, a čini se da je u poslednjem kvartalu prošle godine prikupio solidna sredstva.

Osim toga, i dalje ostvaruje najbolje rezultate u anketama u odnosu na Trampa, što je prednost koju većina birača ima na umu. Međutim, Bajden bi mogao lako da izgubi u Ajovi i Nju Hemširu, nakon čega bi se njegov status favorita vrlo brzo izgubio.

Istovremeno, Bajden je najiskusniji političar u trci, a sa 76 godina i jedan od najstarijih.

Favoriti za nominaciju demokrata za predsednika SAD, osim Bajdena, jesu i Berni Sanders i Elizabet Voren, šef demokrata u Predstavničkom domu.

* Kakva bi bila nova američka politika o mogućem sporazumu Beograda i Prištine ako Tramp izgubi?

- Teško mi je da to predvidim. Mislim da će generalno, šta god da demokratska administracija uspe, sadašnja morati da bude kreativnija i da dobro razmisli o tome kako da podstakne dve strane da postignu dogovor koji može da prihvati većina Srba i Kosovaca. To uključuje stavljanje na sto ideje o stabilizacionom fondu.

 Da li je moguće da su SAD voljne da razmotre bilo kakvo rešenje, uključujući promenu granica?

- Ne bih želeo da isključim nijednu mogućnost. Ali ključ održivosti je dogovor koji podržava većina građana kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Ako unutrašnji akteri ne podržavaju rezoluciju u potpunosti, tada bez obzira na to šta spoljni akteri (EU, SAD, UN itd.) misle o tome, to neće funkcionisati. Trajna rezolucija zahteva široku podršku na obe strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading