Čanak i Janković bi da se zapuca i u Srbiji: Separatistima se od Katalonije priviđa Vojvodina

Autor:

Vesti

02.10.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Separatisti koji bi da otcepe Vojvodinu od Srbije jedva su dočekali referendum i nemire u Kataloniji, priželjkujući isti, ispostavilo se, krvavi scenario i kod nas.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zagovaraju otcepljenje Vojvodine: Saša Janković i Nenad Čanak

Prvi se u niskom startu našao predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, a za njim i koalicioni partneri Saše Jankovića iz Vojvođanske partije.

Čanak je dan pred referendum okačio katalonsku zastavu na stranačke prostorije LSV, a zatim i otputovao u Barselonu, dok su organizacija Mlada Vojvodina i Vojvođanska partija, na čijem je čelu Jankovićev partner Aleksandar Odžić, u Novom Sadu, Kikindi i drugim mestima pokrajine ispisivali grafite "Vojvodina = Katalonija".

- Osnovno demokratsko pravo je da Katalonci na biračkim mestima iskažu svoju volju. Poštovanje demokratskih principa je važno ne samo za Španiju već i čitavu Evropu - poručio je Čanak u saopštenju i dodao da, ukoliko bi referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, treba krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni ustava.

Jasna poruka

S druge strane, bliske veze Vojvođanske partije i katalonskih separatista nisu nikakva tajna već nekoliko godina. Aleksandar Odžić posetio je u leto 2015. Barselonu, grad kojim su juče tekli potoci krvi, i tamo se sastao sa liderima Republikanske levice Katalonije, čiji je cilj otcepljenje ove španske pokrajine.

Odžić je, kako je tada pisano, iskoristio tu posetu da bi se upoznao sa organizacijom katalonskih separatista, verovatno da bi isti model mogao da primeni u Vojvodini i otcepi je od Srbije. Vojvođanska partija je tada izdala i saopštenje, u kom se navodi da Vojvodinu i Kataloniju povezuju slična opredeljenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bure baruta: Neki priželjkuju ovakve scene i kod nas

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, međutim, poručio je juče da Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, kao i njeno jedinstvo, dodavši da je ta zemlja jedan od najvećih prijatelja Srbije.

- Zamolio bih sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem - rekao je Dačić.

Dupli standardi

On je dodao i da su se u našem slučaju pokazali dvostruki standardi i da je u Španiji, kao i kod nas, reč o jednostranim potezima koji nisu u skladu sa ustavom i centralnom vlašću i kao takvi predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

- Meni je interesantno kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno - poručio je Dačić aludirajući na Čanka.

Dačić je još jednom istakao da Srbija ima isti stav, kao i da je upozoravala da scenario koji se desio nama može da se desi svakoj zemlji na svetu.

- Ako nema međunarodnog prava, nema ko da nas štiti i sve zavisi od ljubavi velikih sila, a to je vrlo relativna kategorija - naveo je on.

Dodik: Moj san je RS i Srbija jedna država

Predsednik RS Milorad Dodik nedavno je u intervjuu za Srpski telegraf izjavio da pažljivo prati sve što se dešava u Kataloniji, Škotskoj, Baskiji, na Krimu, sve u kontekstu eventualnog referenduma kojim bi se RS odvojila od BiH... Juče je istakao da, za razliku od BiH, Španija ima resurse da pošalje policiju, dok time u BiH niko ne bi mogao ništa postići jer ni vojska ni policija ne bi mogle da utiču na institucije Republike Srpske.

- Verujem da će Beograd i Banjaluka u budućnosti biti u jednoj državi, jer je to prirodno, fer i pošteno. Naravno da su okolnosti danas drugačije i da ne mogu da budu podloga onome što ja kažem. Ali, izvinite, meni niko ne može da zabrani da verujem, da maštam, da imam ideal. To mi neće uzeti. A ja verujem - rekao je Dodik i naveo da ne zna da li će se to dogoditi za njegovo vreme, dok je živ, ili posle njega, ali da je nesumnjivo da mora da se dogodi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading