Antić u Češkoj: Nova oprema i modernizacija proizvodnje u rudnicima Soko i Rembas!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.01.2020

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić dogovorio je u Pragu nastavak intenzivne saradnje sa Češkom u sektoru rudarstva i energetike, i očekuje skoru realizaciju projekta nabavke opreme i modernizaciju proizvodnje u rudnicima Soko i Rembas.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Aleksandar Antić

Antić se sa delegacijom Srbije, u kojoj su bili i predstavnici EPS i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, sastao i sa predstavnicima većeg broja čeških kompanija, kao što su Škoda Praha, Ostroj, EUTIT, NOEN.

- Obišli smo rudnik Bilina, obišli smo jednu od najmodernijih evropskih termoelektrana Ledvice. Imali smo čitav niz aktivnosti od kojih očekujemo da ćemo u narednom periodu imati možda i neku konkretnu saradnju - kaže Antić.


Antić je naveo da je delegacija Srbije imala izuzetno uspešnu dvodnevnu posetu Češkoj i veoma sadržajne razgovore sa potpredsednikom češke vlade i ministrom industije i energetike Češke Karel Havliček.

- Dogovorili smo nastavak intenzivne saradnje naše dve zemlje u sektoru rudarstva i energetike. Dogovorili smo da zajednički definišemo sve one ključne prioritete u energetskim politikama uzimajući u obziri da je Češka, kao država EU, sličnog energetskog miksa kao i Srbija - rekao je Antić.

Kako je naveo, iskustva Češke u oblasti obnovljivih izvora energije i termokapaciteta važan su i za energetsku tranziciju Srbije.

- Dogovorili smo konkretnu saradnju u oblasti rudarstva, geoloških istraživanja, saradnju naših geoloških zavoda i instituta za rudarstvo i metalurgiju, čitav niz instisuticionalnih stvari i okvira koje ćemo na nivou dve vlade i dva ministarstva u narednom periodu definisati i zajednički realizovati - rekao je Antić.

Kako je naveo, od izuzetnog značaja su kontakti i susreti koje su imali sa većim brojem čeških kompanija.

S ozbirom da su, kaže ministar, u delegaciji bili i predstavnici EPS i JP Resavica, poseta je bila prilika da srpske energetske i rudarske kompanije razgovaraju sa predstavnicima kompanija u Češkoj o mogućoj saradnji i konkretnim projektima.

Antić je naveo da se razgovoralo i o rudniku Štavalj, kao i da su definisali čitav niz aktivnosti koje prethode tom projektu.

- Kad je u pitanju EPS, pre svega naš rudarski sektor, razgovarali smo i sa Škoda Praha vezano za modernizaciju postojećih kapaciteta, ali i sa kompanijom Noem, koja u Češkoj zajedno sa svojim partnerskim kompanijama ima jednu značajnu ulogu pre svega u izgradnji rudarske opreme i velikih rudarskih kapaciteta za eksploataciju uglja - rekao je ministar Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading