BJELU ISTERALI IZ ODBORA: Zbog mita ostao bez funkcije u Grupaciji pri PKS!

Autor:

Vesti

17.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Bjelogrlić ostao je bez liderskog mesta u Grupaciji za kinematografiju PKS. Afera "mito" i pokušaj izigravanja političke žrtve koštala je Bjelogrlića mesta šefa pomenutog odbora.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Bjelogrlić

- Na sastanku koji je u sredu održan u tajnosti iza zatvorenih vrata Bjela je dao sve od sebe da se zanemari aktuelna afera, o kojoj se već danima piše, a koja se tiče njegovog pokušaja podmićivanja reditelja Predraga Gage Antonijevića putem mejl prepiske iz aprila 2016. Međutim, na ovoj sednici Grupacije za kinematografiju PKS, strukovnog tela kojim predsedava, Bjelogrlić je pokušao da sve to izbriše, ali je na njoj doživeo pravi pravcati fijasko - tvrde dobro obavešteni izvori Srpskog telegrafa.

Grupacija za kinematografiju

- formirana decembra 2014.

- nastala s ciljem da bude jedinstvena adresa za sve probleme filmske umetnosti i industrije

- konstituisali su je filmski producenti i distributeri

- bavi se pitanjima finansiranja i subvencionisanja domaćeg filma preko konkursa, komisija, stimulacije za gledanost i kvalitet

- na prvoj sednici za predsednika izabran glumac i producent Dragan Bjelogrlić

PUKO KO ZVEČKA

I kao što je propao pokušaj da namami na mito Antonijevića i ubedi ga da progura film "Jesen samuraja" u konkursnoj komisiji Filmskog centra Srbije, čiji je bio član, te da potom podele plen od 15 miliona dinara, tako mu je pukla akcija u odboru pri PKS.

- Bjelogrlić je doživeo pravi pravcati fijasko. Patetično se ponašao na tom sastanku, upirući se iz petnih žila da sebe predstavi nevinašcetom nad kojim ovaj politički režim vrši progon zbog antivladinih stavova. Da bi se osigurao od skretanja teme ka neželjenom pravcu, on je na ovu sednicu doveo skoro sve glumce iz svoje serije "Senke nad Balkanom" i prijatelje kako bi mu pružili moralnu podršku - otkriva izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro

Jelena Vukoičić, politikolog

Naravno da tu nema govora o političkoj hajci na Bjelogrlića, može biti samo reči o pozitivnoj diskriminaciji jer svi vidimo i znamo da uvek dobija najbolje projekte da radi kao producent. On kao eksponent SZS ovim pokazuje lošu taktiku opozicije, koja je u stanju da za sve, pa i ovako nešto, optuži vlast.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

Svaka lopuža u ovoj zemlji je sebe pokušala da predstavi žrtvom politike. Lepše zvuči da si žrtva političkog progona nego lopuža. Verovatno ga je Vučić lično terao da nudi mito i diktirao mejl koji je slao, pa ga je sirotog naterao i na kriminalne radnje. Ovde je svakom jasno šta je Bjelogrlić radio.

Međutim, nije mogao ni da pomisli da će od članova tela kojim predsedava naići na žestok otpor, koji ga je u momentu zaprepastio.

- Bjela je zaćutao kada su članovi od njega zahtevali da najpre predstavi dovedene glumce, ne dopuštajući im da uopšte učestvuju u raspravi. Pozvao je sve glumce iz "Senki", svoje prijatelje, napravio narodni zbor, a ne sednicu. Na sve to, njegov rođeni brat Goran je imao posao redara da ućutkuje sve koji drugačije misle. Na sednici je hteo sebe da predstavi političkom žrtvom, a ne kao učesnika u aferi, za koju je podneta krivična prijava - otkriva naš izvor, koji je prisustvovao ovom Bjelogrlićevom igrokazu i odlično je upućen u čitav tok sednice.

Dobro obavešten sagovornik Srpskog telegrafa dodaje da je Bjela bio van sebe kada mu je bilo jasno da su se kolege iz Grupacije za kinematografiju potpuno distancirale od njega.

- Prvo su tražili da ne zloupotrebljava to radno telo i da se na sudu brani ukoliko je kriv za ono što ga optužuje reditelj Antonijević. Zamerili su mu što političke bitke pokušava da vodi na mestu koje se ne bavi politikom, te su mu naposletku oduzeli reč i praktično zahvalili na saradnji - navodi naš sagovornik.

Pobegao glavom bez obzira

Srpski telegraf pokušao je uživo da stupi u komunikaciju sa Bjelogrlićem, pa je posetio PKS u potrazi za odgovorima. Naša novinarka htela je da ga upita zbog čega nam ne odgovara i da li pristaje na veštačenje autentičnosti mejlova, a na naše predstavljanje naveo je da neće ništa komentarisati.

- Znao sam. Nekako sam znao da ćete danas i vi biti ovde. Nemam komentar - izdeklamovao je, pa se brže-bolje uputio ka terasi zgrade na Terazijama 23, zatvarajući staklena vrata za sobom.

NEMA HEPIENDA

Usledili su konkretni potezi, koji na su kraju Bjelogrlića koštali trona u ovoj organizaciji.

- Pošto je on prethodno zahtevao da UO Filmskog centra Srbije podnese ostavku koju je predstavio kao zahtev čitave kinematografije, sada je stiglo pismo udruženja distributera, snimatelja i montažera koji ga optužuju da je lažirao njihovu podršku i da ne stoje iza njegovih ličnih zahteva, kojima se brani od korupcije. Utvrđeno je i da Bjelogrlić nelegalno upravlja grupacijom jer mu je istekao mandat, tako da su svi bili šokirani njegovom bezočnošću da se nije povukao barem dok traje proces protiv njega jer je to, kako su rekli, štetno po branšu - navodi naš izvor i dodaje da nije bilo želje da mu se mandat produži.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Predrag Antonijević

ŠTA JE DO SADA OTKRIVENO U AFERI

- Antonijević objavio mejlove iz kojih se vidi da mu je Bjelogrlić nudio mito

- Bjela predlagao da oko "100 soma" (kako se izrazio) podele pola-pola

- Od Antonijevića tražio da kao član komisije FCS izlobira finansijsku podršku od 15 miliona dinara za film "Jesen samuraja"

- Kada je Antonijević decidno odbio ponudu, Bjela mu poručio da obriše mejlove

- U vreme kada se sve dešavalo, 2016, direktor FCS bio Boban Jevtić, koji je potom angažovan na Bjelogrlićevim projektima

- Bjelogrlić je, inače, od FCS još pre nekoliko godina uzeo novac za dva filmska projekta ("Čuvari formule" i "Toma"), a još ih nije počeo

- Kao predsednik Grupacije za kinematografiju u PKS Bjelogrlić na poslednjoj sednici tražio smenu Upravnog odbora FCS

- Na sva naša pitanja, pa i ono da li sada traži smenu jer više ne može da dobija pare na lepe oči kao ranije, Bjelogrlić nije odgovorio

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading