NEMAČKA UZ SRBIJU: Merkelova ohrabrivala Vučića i Brnabićevu

Autor: Tanjug

Vesti

30.09.2017

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je za "Alo" da ohrabruje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavi put ekonomskih reformi i reformi pravne države, dok srpskoj premijerki Ani Brnabić poručuje da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan indikator u naporima da se Srbija približi EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova odgovarala o budućim odnosima Nemalke i Srbije

Upitana kakav će, nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora na kojima su njeni demohrišćani osvojili najviše glasova, biti stav nove nemačke vlade prema Srbiji, Merkelova je odgovorila da "pošto pregovori o formiranju nove vlade još nisu započeti, nije u mogućnosti da detaljno odgovorim na ovo pitanje".

Na pitanje "Alo"-a šta se može očekivati od odnosa Nemačke i Srbije, Merkelova je kazala da je "tu je ista stvar kao što je i rekla u martu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

- Nemačka i Srbija su dve prijateljske zemlje, koje su vrlo isprepletane. 400.000 Srba stalno živi u Nemačkoj. Mi smo jedan od najvažnijih trgovinskih partnera u Srbiji. Istovremeno, direktna nemačka ulaganja iznosila su 1,3 milijardu evra. Danas možemo reći da 370 kompanija sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava više od 25.000 zaposlenih - rekla je nemačka kancelarka.

Ona je navela da Nemačka "želi da ova saradnja bude dodatno ojačana i razvijena".

- Takođe je dobro što je predsednik Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko godina pokrenuo i sprovodi velike reforme, koje su utrle put za veću ekonomsku efikasnost i bolje okruženje za ekonomska ulaganja. Želela bih da ohrabrim Aleksandra Vučića da nastavi svoj put i u reformama pravne države, jer je to i sada fokus pristupnih pregovora - poručila je Merkelova za "Alo".

Upitana na šta će najviše insistirati EU kada je reč o pregovorima o članstvu Srbije u EU, ona je odgovorila da je "i ranije to rekla, i to je i dalje na snazi".

- Sloboda štampe i sloboda mišljenja takođe su od velike važnosti u ovom kontekstu. Još jednom bih želela da naglasim kada o reformama ponovo i iznova govorimo, to nije nešto što nameće ili na čemu insistira Brisel i EU, ali je u krajnjoj liniji u interesu Srbije - rekla je.

Na pitanje šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za Kosovo, Merkelova je kazala da bi "ponovila stav koji je iznela i tokom susreta sa Vučićem".

- Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevno vodi borba za stabilnost. Predsednik Vučić i ja smo često razgovarali o tome. On je oduvek radio na tome da obezbedi stabilnost i mir, naročito u pogledu odnosa sa Kosovom. Ovde možemo davati savete, ali priča se nastavlja. Zbog toga su njegove reforme posebno hrabre, a naravno i odnosi sa Kosovom su postali mnogo bolji - ocenila je nemačka kancelarka.

Merkelova je navela da je "i u čestitki predsedniku Vučiću na pobedi istakla da se Srbija suočava s velikim izazovima i da je nastavak reformskog kursa dalji korak ka Evropskoj uniji", kao i da su "i regionalno pomirenje i saradnja važni zadaci i Nemačka je spremna da podrži Srbiju".

Na konstataciju da je imala poruku i za premijerku Srbije Anu Brnabić, Merkelova je rekla da je "i njoj čestitala na izboru i rekla da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan indikator u naporima da se Srbija približi EU".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading