O, VELIKE SILE... Dačić spojio Ruse i Amere

Autor:

Vesti

13.01.2020

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O, velike sile, pa dobro nam došli, rekao je Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, ambasadorima Amerike i Rusije, koji su juče prisustvovali tradicionalnom novogodišnjem prijemu koje organizuje Ministarstvo spoljnih poslova.

RepublikaFoto: Republika
Dačić sa ambasadorima Rusija i SAD

Naime, Entoni Godfri, američki ambasador, bio je ispred ulaza u svečanu salu, gde je organizovan prijem, i odmah je krenuo u susret srpskom ministru.

Uz rukovanje i dve, tri ljubazne rečenice, domaćin je u pratnji predstavnika Vašingtona krenuo put sale. Na samo korak od njih bio je i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Predstavnici diplomatskog kora, koji su takođe prisustvovali koktelu, sa zanimanjem su pratili susret dve velesile. Međutim, susret je protekao više nego prijatno.

Rukovanje, osmesi, malo neobavezne priče, kratko, koliko je zapravo domaćin imao vremena pre zvaničnog obraćanja gostima.

 

 

Zanimljivo je da se Dačić svojim sagovornicima obraćao na srpskom jeziku, a da su velike sile, kako ih u paketu naziva šef diplomatije, razumele sve što im je govorio.

A u zvaničnom obraćanju diplomatskim izaslanicima Dačić je naglasio da su, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ključni spoljnopolitički prioriteti Srbije evropske integracije i prijem u punopravno članstvo Evropske unije.

 

 

Ministar je rekao i da Srbija od Hrvatske, kao zemlje našeg regiona i poslednje koja se pridružila EU, očekuje da pruži poseban doprinos politici proširenja. Dačić je poručio i da Beograd u drugoj polovini 2020. posebne rezultate očekuje od Nemačke kao najsnažnije ekonomije EU i svakako važne članice EU sa kapacitetom da generiše značajnije odluke.

- Potrebno je da visoko na agendi bude politika proširenja i da aktivnosti obe strane, EU i Srbije, idu sa ciljem da se započeti procesi odvijaju bržim tempom ka konkretnim i vidljivim rezultatima po stanovništvo - naveo je šef srpske diplomatije.

Roštilj 

Dan pred prijem, američki ambasador pohvalio se na Tviteru kulinarskim umećem. Godfri je pratioce na Tviteru ubeđivao da je već postao pravi roštilj majstor.

Na meniju američkog diplomata našao se i prebranac, za koji Godfri tvrdi da ga je sam pripremao. Američki ambasador ne krije da mu se dopadaju srpski specijaliteti, a na društvenim mrežama redovno objavljuje koje je đakonije probao.

Ovog puta, uz fotografije prebranca, Godfri je pozvao tviteraše da mu predlože srpske specijalitete koje bi trebao da proba. A predloga je bilo u izobilju

Poseban deo govora ministar je posvetio stanju u UN, u kojoj je sve manji broj država koje priznaju nezavisnost Kosova.

- Naši argumenti i naša principijelna pozicija ključno su uticali na to da tokom protekle godine još pet članica UN povuče svoje ranije odluke o priznanju Kosova. Tako da je 17 država povuklo ranije odluke, a u UN danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu nego što je priznaje - rekao je Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

Šef diplomatije je naglasio i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i u tom smislu naporno radi sa svim međunarodnim partnerima kako bi se što pre vratili procesu koji će obezbediti kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo i Metohiju.

- Nadam da ćemo se tokom ove godine vratiti dijalogu i da ćemo uspeti da nadoknadimo propušteno vreme. Ali, ponavljam, Srbija nije sama u tom procesu i ne zavisi sve od nas i naše jasne spremnosti za razgovor - rekao je šef diplomatije.

Dačić je podsetio na brojne posete svetskih zvaničnika tokom prethodne godine, opširno je govorio o susretima predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji i strateškom partnerstvu sa Kinom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading