(VIDEO) ŽESTOKA NEBULOZA POTPISNIKA "APELA 88"! Bivši Sergejev saborac tvrdi: SPC nije vlasnik Saborne crkve

Autor: Republika

Vesti

13.01.2020

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji kandidat za predsednika Pokreta slobodnih građana i jedan od potpisnika sramnog "Apela 88" kojim se Srbija osuđuje zbog navodnog pokušaja destabilizacije u Crnoj Gori povodom donošenja skaradnog Zakona o slobodi veroispovesti, uhvaćen je u masnoj laži!

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
U laži su kratke noge: Aleksandar Olenik

Naime, gostujući u Utisku nedelje, Olenik je, pokušavajući da opravda svoj sraman potpis na još sramnijem apelu izjavio čak i da Saborna crkva u Beogradu ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi (?!).

- Znate li na koga je uknjižena Saborna crkva u Beogradu?! Nalazi se prekoputa Patrijaršije. Uknjižena je na Republiku Srbiju. I to je najnormalnije i u Grčkoj i u Srbiji i svugde, samo izgleda u Crnoj Gori ne može da bude normalno... - rekao je Olenik.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Saborna crkva

Da li je baš tako?

Jednostavnom pretragom na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, jasno se može videti ko je vlasnik Saborne crkve.

Prema podacima koji su javno dostupni svim građanima Srbije, jasno se vidi da da je Saborna crkva u odeljku oblik svojine zavedena kao "drugi oblici" što samo znači da ona nije ni državna ni privatna svojina u klasičnom smislu te reči.

Foto: printscreen

 

 

Sa druge strane, ono na šta je Olenik verovatno računao je neupućenost većine građana u ovu nešto složeniju imovinsko-pravnu tematiku, jeste da je zemljište na kome se nalazi Saborna crkva zavedeno kao "državna svojina".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pokrenuo hajku na imovinu SPC: Milo Đukanović

Međutim, reč je o klasičnoj situaciji sa gradskim-građevinskim zemljištem koje je još u Jugoslaviji nacionalizovano, a vlasnici zemljišta su od tog momenta ostali upisani kao korisnici, dok je država ostala upisana kao vlasnik. 

Foto: printscreen

U međuvremenu, novi zakoni su omogućili da izvrši konverzija prava korišćenja na pravo svojine jednim relativno prostim zahtevom i po relativnoj jednostavnoj proceduri. Drugim rečima, ko god da to nije uradio, to može učiniti u svakom momentu 1pa tako i Srpska pravoslavna crkva.

I onda pada cela priča nekadašnjeg saborca Sergeja Trigunovića!

Lažov je raskrinkan!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading