Dačić: Do maja očekujem jasnu metodologiju pristupnog procesa

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.01.2020

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da su uz očuvanje teritorijanog integriteta i suverentiteta ključni spoljno-politički prioriteti Srbije evropske integracije i prijem u punopravno članstvo Evropske unije, i tim povodom izjavio da do maja, kada se u Zagrebu održava Samit EU-Zapadni Balkan, očekuje jasnu metodologiju pristupnog procesa.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

Šef srpske dilomatije ocenio je na prijemu koji je povodom novogodišjnih praznika organizovao za predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih misija, da Srbija od Hrvatske, kao zemlje našeg regiona i poslednje koja se pridružila EU, ocekuje da pruži poseban doprinos politici proširenja.

Ministar je rekao da Beograd u drugoj polovini 2020. godine posebne rezultate očekuje od Nemačke kao najsnažnije ekonomije EU i svakako važne članice EU sa kapacitetom da generiše značajnije odluke.


- Potrebno je da visoko na agendi bude politika proširenja i da aktivnosti obe strane, EU i Srbije, idu sa ciljem da se započeti procesi odvijaju bržim tempom ka konkretnim i vidljivim rezultatima po stanovništvo - naveo je šef srpske dilomatije.

Dačić je naveo i da su nastojanja da se EU reformiše i prilagodi potrebama današnjice, kao i izazovi sa kojima su suočene države članice EU, uticali da se dinamika pristupnog procesa odvija nedovoljno brzim tempom.

- Ipak, prepoznati su reformski procesi koji se preduzimaju u Srbiji i tokom 2019. godine otvorena su dva pregovaračka poglavlja, čime je Srbija otvorila više od polovine poglavlja 18 od 35 i nesumnjivo je na putu članstva u EU - rekao je on.

Kako kaže i samit EU-Zapadni Balkan koji se planira za maj u Zagrebu trebalo bi da zabeleži konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa.

- Za države koje su već odmakle sa integracijom i otvorile više od polovine pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unapređena sa jasnom političkom podrškom - rekao je Dačić.

Danas u UN, zahvaljujući argumentima i principijelnoj poizicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije, manje članica priznaje nezavisno Kosovo nego što ga ne priznaje, izjavio je Dačih.

- Naši argumenti i naša principijelna pozicija ključno su uticali na to da tokom protekle godine još pet članica UN povuče svoje ranije odluke o priznanju Kosova. Tako da je 17 država povuklo ranije odluke, a u UN danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu, nego što je priznaje - rekao je Dačić.

Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, i u tom smislu naporno radi sa svim međunarodnim partnerima, kako bi se što pre vratili procesu koji će obezbediti kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo i Metohiju.


- Nadam da ćemo se tokom ove godine vratiti dijalogu i da ćemo uspeti da nadoknadimo propušteno vreme. Ali ponavljam, Srbija nije sama u tom procesu i ne zavisi sve od nas i naše jasne spremnosti za razgovor - rekao je šef diplomatije.

Dačić je ocenio da uprkos maksimalnom zalaganju i konstruktivnosti, Beograd nije zadovoljan napretkom procesa oko Kosova i Metohije jer je pravi dijalog izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi.

- Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja - rekao je Dačic na skupu na kome je govorio i o ostvarenim rezultatima, otvaranju konzularno-diplomatskih predstavištava, ukidanju rominga u delu regiona, poseti predsednika francuske Srbiji, unapređenu bilateralnih odnosa sa SAD, saradnji sa Latinskom Amerikom i Karibima, Koreji, produbljivanja strateškog partnerstva sa Kinom...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading