Zvanično podneta inicijativa za promenu izbornog cenzusa: Evo koliki će prag biti za koalicije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.01.2020

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, Mario Spasić podneo je vladinoj Radnoj grupi inicijativu za promenu izbornog cenzusa na tri odsto, ali i za uvođenje "stepenastog" cenzusa.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

Spasić u saopštenju navodi da bi umesto do sada propisanog izbornog cenzusa od 5 odsto, ukoliko se radi o jednoj političkoj partiji, izborni cenzus bio najmanje 3 odsto glasova, za koaliciju dve partije cenzus bi trebalo da bude najmanje 7 odsto, a da za koaliciju tri i više političkih partija izborni prag bude najmanje 10 odsto glasova.

Kako kaže, na ovaj način bi se postizborni proces učinio još demokratskijim i pravednijim i otvorio bi se put za ulazak i manjih političkih partija u državni i lokalne parlamente, što, kaže, i jeste tendencija i Radne grupe i opozicionih partija i EU.

Spasić je, kako kaže, podneo prvu i zvaničnu inicijativu sa predlogom da se izmene odredbe člana 81. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i člana 40. stav 4. Zakona o lokalnim izborima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Krsta

14.01.2020 17:13

Ako opoziciji ne odgovara smanjenje povećajte na 10% ili više. Možda im tako bolje odgovara.