Najveće tajne srpskih političara sa Svete Gore: Ćosića, Jovanku Broz, Vulina i Draškovića spaja Hilandar, evo i zašto!

Autor:

Vesti

06.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O Svetoj Gori i Hilandaru ispričane su i ispisane mnoge priče. Neke obične, druge čudesne, treće koje su se šapatom izgovarale i prenosile s kolena na koleno.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sveta Gora mesto najvećih gde se nalaze najveće svetinje

Za božićni broj Srpskog telegrafa sagovornik našeg lista koji decenijama pohodi Svetu Goru, toliko da ga tamo već odavno doživljavaju kao svog, otkriva nekoliko neispričanih priča o tome šta su jugoslovenski i srpski zvaničnici i političari doživljavali dolazeći u Hilandar.

Potvrdu njegovih priča dobili smo od ljudi koji su upućeni u sva zbivanja u jedinom srpskom manastiru na Svetoj gori.

 

 

Jovanka poklonila traktor kad niko nije smeo da dođe

Jovanka Broz poklonila je prvi traktor Hilandaru. Taj traktor radi i dan-danas, a zovu ga Jovankin traktor. Koriste ga monasi na ekonomiji Hilandara.

Jovanka Broz i drug Tito

Šezdesetih i sedamdesetih godina, kad je vladao komunizam i malo ko dolazio u Hilandar, Jovanka, za koju znam, bez obzira na to što se priča o njoj, da je bila prosrpski orijentisana, poklonila je manastiru traktor.

 

 

Ćosić i otac Mitrofan od svađe do druženja

Dobrica Ćosić, osvedočeni komunista, sadio je vinograd u Hilandaru na Savinom polju, gde je Sveti Sava pre 800 godina posadio vinograd. Taj vinograd zovu stari vinograd jer je 2006. posađen novi, na 15 hektara, koji je, govore poznavaoci, ubedljivo najbolji u Evropi.

Dobrica Ćosić

Ćosić se u početku nije dobro slagao sa čuvenim ocem Mitrofanom, svađali su se. Kasnije se, međutim, rodilo divno prijateljstvo između njih. Otac Mitrofan je Ćosića vratio na hrišćanski put i tako je otišao u Hilandar da sadi vinograd.

Primila se Vulinova šljiva

Ministar Aleksandar Vulin je 2013. u Hilandaru posadio šljivu. Ta šljiva se primila. Monasi je zovu Vulinovo drvo.

RepublikaFoto: printscreen/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
Aleksandar Vulin

On je tada posetio Hilandar sa predsednicima opština sa Kosova i Metohije i čelnim ljudima Srpske liste.

 

 

Drašković se bez blagoslova slikao ispred Trojeručice

Jedini političar koji se kradom i bez blagoslova slikao ispred Trojeručice je Vuk Drašković. Sveta Gora je autonomna monaška republika i tamo postoje pravila koja se moraju poštovati. Drašković je 1992. zloupotrebio to što je bio najveći opozicioni lider. Bilo je malo monaha, oni nisu ni videli šta je uradio, a on je bez blagoslova ušao u crkvu, gde se ispred Trojeručice slikao i snimao. Zatim je te snimke koristio kada je po dijaspori skupljao novac za stranku, da pokaže kako je on velikosrbin koji ujedinjuje Srpstvo, jedini koji ima snimak na tom mestu.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ
Vuk Drašković

Hilandar je, inače, kuća svih Srba. Tamo niko nije gost, svi su domaćini. Sveti Sava je ostavio zavet svakoj muškoj srpskoj glavi da bar jednom tokom života pohodi Hilandar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading