Milić: Srbija odmerenija nego Crna Gora

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.01.2020

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, državno rukovodstvo Srbije i vernici SPC u Crnoj Gori u izuzetno su složenoj situaciji, ocenjuje direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić, ali dodaje da, verovatno, nije lako ni državnom vrhu Crne Gore, mada joj, kako ističe, nije joj jasno zbog čega su neke stvari uradli na način na koji su to učinili.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ/Tanjug/D.GOLL
Jelena Milić

Zbog toga je, kaže, važno da se što više nerazumevanja eliminiše i da se tenzije spuste, jer je kontraproduktivno i za Srbiju i za Crnu Goru da stvari odu u nepovratmo lošem pravcu, i to u trenutku kada očekujemo da Milo Ðukanović dođe na sastanak u vezi mini-šengena. Milić je za Tanjug rekla i da se pokazalo da politički zapad deluje po automatizmu kada je Srbija u pitanju, iako Zakon o slobodi veroispovest i način na koji je donet ima dosta kontroverzi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kaže, s razlogom danas bio ljut na izveštaj Asošijejted presa.

- Taj izveštaj apsolutno ne odgovara okolnostima, imajući u vidu i očekivanja nastavka pregovora oko statusa Kosova, gde će pitanje SPC biti jedno od ključnih, imajući u vidu i zaštitu prava Srba na Kosovu, činjenicu da je Crna Gora ustrojena kao zemlja građana i da nema konstitutivnost naroda, ali da se može dovesti u pitanje kolektivna prava Srba i jezička i neka druga, sve to stoji - kazala je Milić. Ona smatra da se ne može reći da se Crna Gora "žalila" NATO-u, jer je reč o članici te Alijanse. - Bilo bi dobro kada bi Srbija, ne daj Bože, bila pritisnuta uza zid da kaže: ''Stani, mi smo zemlja članica EU''. Tako isto je reagovala Crna Gora. Crna Gora se nije žalila NATO, Crna Gora je zemlja članica NATO - rekla je Milić.

Podseća da Srbija ima loše iskustvo sa skrnavljenjem stranih ambasada i da je u tom smislu dobro upozorenje koje je došlo, a koje se, po njenoj oceni, ne odnosi na samu državu. - Država je na svu sreću imala i dovoljan broj pripadnika obezbeđenja ambasade i tako treba da ostane, ali oni koji su demonstrirali ispred ambasade Crne Gore misleći da rade dobro ili državi ili svojoj veri, neka znaju neke stvari. Sajber (rat) je sada četvrti domen rata u NATO i neka ''ne čačkaju mečku'' i neka ni nehotice ili iz najboljih namera ne načine štetu državi Srbiji - poručila je Milić.

U tom smislu ističe da je dobro što je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije istog trenutka osudlio pokušaj paljenja zastave. Ona je ocenlia da je trenutno Srbija odmerenija i više sekularna država nego što je Crna Gora koja je, kaže, krenula u jednu vrstu istorijskog revizionizma. - Tako imamo potpis navodnih intelektualaca i državnika iz regiona koji takođe sve po automatizmu sve spočitavaju Srbiji koja se ovog puta zaista ponaša odlično i nije ona ta koja provocira - ukazala je Milić. Kako kaže, ako je Crna Gora mogla na mnogo mirniji način da imovinska pitanja reši sa katoličkom crkvom, sa Islamskom zajednicom, mogla je da pokaže malo više razumevanja za svu složenost. Međutim, Milić ukazuje i na mogućnost da su neki ogranci SPC poput "nekih drugih ogranaka" instrumentalizovani od nekih aktera sa političkih istoka.

- Složenost situacije je mnogo velika. Poenta je u tome da postoji prostor za Evropski sud pravde, pre nego za Venecijansku komisiju. Ta arbitrarnost sada, čini mi se, najviše odgovara onima koji ne žele da vide integracije Zapadnog Balkana u zapadni svet i "Balkan balkancima" i to su treće strane koje ne moraju da dolaze direktno iz Kremlja ili od Putina, ali pod maskom tih interesa sprovode svoje hibridne operacije - kaže Milić. Ona je ocenila i da je dobro što se srpski lideri u Crnoj Gori obraćaju Beogradu, a ne Moskvi ili nekim frakcijama koje imaju veze sa Ruskom pravoslavnom ckrvom ili možda opoziciji, jer, kako kaže, interese države treba da zastupaju institucije. Dobro je, smatra Mlić, i da je "lekcija naučena i da se Srbi okupljaju oko svojih interesa, a ne zbog mržnje prema drugom".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading