Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacuje neodgovorne izjave crnogorskih zvaničnika

Autor:

Vesti

03.01.2020

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije danas je pozvan otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji zbog uručenja note u kojoj se izražava najoštriji protest povodom navoda crnogorskih zvaničnika da je Republika Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da Srbija svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost Crne Gore.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP
Sastanak inostranih ministra za Zapadni Balkan

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odlučno odbacuje neodgovorne izjave crnogorskih zvaničnika kojima se dodatno ugrožava stabilnost regiona, budući da ovakve i slične izjave ne doprinose miru, kao ni razvoju bilateralnih odnosa dve države, već pogoduju onima koji žele da naruše naše međusobne odnose. 

Ministarstvo spoljnih poslova ističe da Republika Srbija nijednim svojim potezom nije izazvala krizu u Crnoj Gori, već je uzrok krize stupanje na snagu Zakona o slobodi veroispovesti. Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da su njegovom primenom ugrožena nacionalna i verska prava srpskog naroda, koji po poslednjem popisu čini skoro 30% stanovništva u Crnoj Gori, te da se navedenim Zakonom legalizuje otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore. 

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da se zalaže da se sva otvorena pitanja mogu i trebaju rešavati isključivo dijalogom. 

Ministarstvo spoljnih poslova je i ovom prilikom najoštrije osudilo pokušaj paljenja zastave Crne Gore na Ambasadi Crne Gore u Beogradu.

Otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji je, u skladu sa instrukcijom Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, odbio da primi notu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading