Srbija na mapi sveta: Najmoćniji lideri su nas posetili minule 2019. godine!

Autor: Republika

Vesti

01.01.2020

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj svetskih zvaničnika posetio je Srbiju tokom 2019. godine, među njima i predvodnici zemalja koje kroje mapu sveta poslednjih vekova...

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ/T.VALIČ/D. KUJUNDŽIĆ/ST/N. PANČIĆ/N. MANDIĆ
Zvanične posete svetskih lidera 2019. godine

Činjenica da su u region, ali u tom obimu samo kod nas, dolazili tako značajni gosti i ostajali u Srbiji i po dva dana, svakako može da nam prija, jer jasno govori u prilog tome da nas i zapad i istok vide kao jednog od ključnih igrača na ovim prostorima - bilo da je reč o ekonomiji,  bilo da je reč o bezbednosti.

Zato je sada vreme da se podsetimo petorice najznačajnijih svetskih političara koji su posetili Srbiju prošle godine, jer je to dobar pokazatelj šta bi moglo da nas očekuje i u godini koja je pred nama...

Vladimir Putin - 17. januar

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Beograd 17. januara, a tada je posetio i Groblje oslobodilaca, Palatu Srbija i na kraju zapalio sveću u Hramu Svetog Save, gde ga je dočekalo oko 120.000 građana.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Putina je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Vučić

Ruski predsednik obratio se građanima ispred Hrama na srpskom jeziku.

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Putin se prisutnima kratko obratio na srpskom jeziku

- Hvala na prijateljstvu - rekao je on.

Emanuel Makron - 15. jul

Francuski predsednik Emanuel Makron sleteo je na Beogradski aerodrom 15. jula zajedno sa 100 privrednika i pripadnicima delegacije Francuske. Poseta je, kako je planirano, trajala 2 dana. 

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Makron sleteo u Beograd 15. jula

Njega je svečano dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Budno oko kamere ispratilo je dolazak francuskog predsednika u Srbiju - od sletanja njegovog aviona, praćenog sa tri srpska "miga-29", preko stupanja na naše tlo, na kojem ga je dočekao srpski kolega Aleksandar Vučić, do tradicionalnog posluženja dragih gostiju za dobrodošlicu - hlebom i solju.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Nakon svečanog prijema francuskog predsednika u Palati Srbije kome su prisustvovali predstavnici državnog vrha Srbije, Vučić je skoro sat vremena razgovarao sa Makronom u "četiri oka" i kako je sam rekao na konferenciji za medije, nema teme koje se nisu dotakli, a pored razgovora o "kosovoskom čvoru" bilo je reči o bilateralnoj saradnji i potpisivanju niza sporazuma ove dve zemlje.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Markon i Vučić u Palati Srbija

Nakon sastanka u Palati Srbija, polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu "Tamo daleko".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Makron na Kalemegdanu

Kasnije su dvojica predsednika posetila Kalemegdan, gde je Makron osvojio srca naših građana tako što se obratio na srpskom jeziku.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Drugog dana, predsednici Srbije i Francuske sastali su se sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) iz celog regiona. Pre sastanka su se upoznali sa omladinom.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Makron je kasnije razgovarao i sa umetnicima i istaknutim javnim ličnostima naše zemlje, koji predstavljaju sponu između Srbije i Francuske. 

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Francuske poleteo je sa aerodroma "Nikola Tesla", čime je zvanično završio posetu našoj zemlji.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Vučić je ispratio do aviona svog francuskog kolegu.

Redžep Tajip Erdogan - 7. oktobar

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan došao je 7. oktobra u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Erdogana u Palati Srbija, gde su započeli razgovor o saradnji dve zemlje.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Bio je to je šesti susret turskog i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Predsednik turske države doveo je sa sobom u Beograd više biznismena, a tokom posete su dogovorene investicije vredne više stotina miliona evra. 

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

U Palati Srbija održavani su pojedinačni sastanci ministara u vladama Srbije i Turske, pa se tako ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao sa turskim ministrom Mevlutom Čavušogluom.

Turski predsednik je sve vreme tokom obraćanja medijima ukazivao veliko poštovanje predsedniku Srbije i oslovljavao ga sa "uvaženi prijatelju" ili "dragi prijatelj".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Danas, drugog dana posete turskog predsednika održan je trilateralni sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika, Šefik Džaferović kao i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Nakon razgovora učesnici su izrazili nadu da je ovaj susret samo početak daljeg unapređenja saradnje i dobrosusedskih odnosa.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Nešto kasnije, istog dana, zajedničkim pritiskom na taster predsednika Srbije, Turske i zvaničnika iz BiH simbolično je počela izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo.

Dmitrij Medvedev - 19. oktobar

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetio je Srbiju 19. i 20. oktobra i tada je učestvovao na proslavi obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Medvedev na proslavi obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Medvedev se prvog dana posete sastao i sa Miloradom Dodikom, pre Svečane akademije povodom obležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Tokom posete ruskog premijera potpisan je i sporazum o prenošenju nedostajućeg lista "Miroslavljevog jevanđelja" u Srbiju, koji se od sredine 19. veka čuva u Rusiji.

Aleksandar Lukašenko - 2. decembar

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je 2. decembra u dvodnevnu posetu Srbiji. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Lukašenko i Vučić

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, čime je počela zvanična dvodnevna poseta predsednika Belorusije Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Pre nego što su položili vence, srpski predsednik je sačekao na aerodromu Aleksandra Lukašenka, a upriličen je i svečani doček, pa je predsednik Belorusije dočekan domaćinski pogačom i solju, kako nalažu srpski običaji.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Lukašenko i Vučić u Palati Srbija

Drugog dana posete, nakon prijema u Palati Srbija, dvojica predsednika su razgovarala u četiri oka. Zatim je usledila ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega su se predsednici Vučić i Lukašenko obratili medijima.

Za 2020. godinu najavljene su posete američkog i kineskog predsednika, Donalda Trampa i Si Đinpinga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ela

01.01.2020 17:22

Sve ovo mozemo da zahvalimo samo Aleksandru Vucici.