Marko Đurić o rušenju spomenika na groblju u Lipljanu: Proces srpsko-albanskog pomirenja bez rezultata

Autor: Tanjug

Vesti

16.12.2019

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić osudio je večeras rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanju i ocenio da je proces srpsko-albanskog pomirenja da veoma malo rezultata.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Marko Đurić

- Rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu još jednom nas je suočilo s tužnom činjenicom da je proces srpsko-albanskog pomirenja na Kosovu i Metohiji dao veoma malo rezultata, i da iza kulise tobože normalnog života u našoj južnoj pokrajini konstantno jačaju sile kojima mir nije u interesu - ocenio je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je dodao da se mržnja prema živima možda i može izlečiti, ali kada se "mržnja proširi na same simbole nečijeg postojanja, kada se na njenoj meti nađu crkve, groblja i pepeo predaka, ona poprima programski karakter i svedoči o hroničnoj bolesti jednog društva, a ona je daleko teže izlečiva".

 

 

Ðurić je istakao da u takvoj situaciji ne može garantovati mir potomcima ako ni njihovi preci ne mogu da imaju mira i dodao da je to "pitanje na koje moraju da daju odgovor oni u čijoj je nadležnosti sprečavanje i sankcionisanje ovakvih zlodela".

Podsetio da su srpska grobla u protekle dve decenije sistematski rušena i skrnavljena, i da su tretirani kao omanji prekršaj i kršenje javnog reda i mira, što nije "ništa drugo do upozorenje živima i manifestacija jednog varvarskog pogleda na svet i život".

- Srbija i srpski narod žele mir i prijateljstvo sa albanskim narodom, ali da bi tako nešto bilo moguće moraju se preduzeti najodlučnije mere kako bi se praksa brisanja tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji zaustavila - zaključio je Ðurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading